Jovanović (Narodna stranka) : SNS većina odbila predlog o parlamentarnoj diplomatiji u vezi Kosova

Beta 14.03.2023

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović predložio je danas da skupštinski Odbor za spoljne poslove usvoji plan "parlamentarne diplomatije" u cilju osnaživanja pozicije Beograda i odbrane nacionalnih interesa u međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova koji je, kako je saopštila ta stranka " SNS većina u odboru odbila".

Narodna strranka je u saopštenju navela da je Jovanović, na sednici tog odbora, upitao poslanicu SNS-a Natašu Jovanović da li njihovo protivljenje predlogu znači da se slažu sa članstvom ’Kosova’ u međunarodnim organizacijama.

On je istakao da se "stvari ne mogu raditi ad hok", nego, kako je naveo, mora postojati plan, te da se putovanja poslanika u inostranstvo "ne smeju pretvoriti u ekskurzije".

"Svaki dinar građana Srbije koji potrošimo na ova putovanja mora se iskoristiti za sprovođenje šireg plana i verujem da o tom planu možemo da se dogovorimo i da u inostranstvu zastupamo interese Srbije i štitimo teritorijalni integritet državni suverenitet", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, zadatak poslanika je i da pokušaju da spreče članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Naš zadatak je da u aktivnoj diplomatskoj borbi pokušamo sve što je do nas da sprečimo članstvo ’Kosova’ u Savetu Evrope i ne delim pesimizam poslanice SNS-a Biljane Pantić Pilje po tom pitanju", dodao je Jovanović.

Naveo je da bi planom koji je predložio bile razrađene diplomatske aktivnosti parlamentarne diplomatije koje bi, kako je kazao, uključivale poslanike i vlasti i opozicije.

Oni bi, kako je objasnio, u okviru svojih delegacija i međunarodnih poseta pokušali da osnaže poziciju Srbije u cilju odbrane nacionalnog interesa na Kosovu.

"To je naša dužnost kao poslanika i članova odbora", rekao je Jovanović, inače i portparol Narodne stranke,

Kazao je da je u Savetu Evrope govorio o zaštiti teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta i da je, kako je dodao, "jasno i glasno" izneo stav da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »