Akcija Knjigom do saznanja planira da podeli 30 hiljada knjiga do kraja godine

Beta 15.03.2023

Organizacija "Akcija Knjigom do saznanja" posetila je manastir "Tumane" i poklonila više od dve stotine knjiga manastirkoj biblioteci, te na taj način nastavila akciju u kojoj planira da do kraja godine pokloni 30 hiljada knjiga.

Jedan od osnivača organizacije Ljubiša Stojmirović izjavio je agenciji Beta da je akcija "Knjigom do saznanja" nastala kao odgovor na pojavu pandemije korona virusa i na karantin, kada je čitanje postalo jedno od retkih aktivnosti koje je ljudima odvraćalo misli od svega što se dešavalo.

Rekao je da su on i još dvojica profesora, Dejan Baljak i Stojan Stojmirović, prvo udružili svoje knjige i počeli da čitaju "sve redom", a onda su i komšije i prijatelji čuli koje je njihovo 'oružje' u borbi protiv korone pa počeli da im traže, ali i poklanjaju knjige.

"Nekako u isto vreme desilo se da izgori biblioteka u Osnovnoj školi u Bačini, a i obdanište u Vlasotincu što nam je dalo ideju da počnemo da poklanjamo knjige školama i bibliotekama širom Srbije i u regionu. Posle zemljotresa na Baniji, u Hrvatskoj, poklonili smo skoro hiljadu knjiga građanima", kaže Stojmirović.

Ovaj doskorašnji narodni poslanik i profesor istakao je da je njegova organizacija do sada prikupila i podelila više od 20 hiljada knjiga, a da im je cilj da do kraja godine poklone bar 30 hiljada knjiga onima koji žele da čitaju.

Tim akcije "Knjigom do saznanja" zbog svoje aktivnosti nagrađen je Svetosavskom nagradom za 2021. godinu.

(Beta, 03.15.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »