Eskobar pozdravio dogovor lidera Srbije i Kosova: Ovo otvara vrata evrointegracijama

Beta pre 5 dana

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je večeras u Ohridu dogovor lidera Srbije i Kosova o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ocenivši da će pozitivno uticati na evropske integracije dve strane.

"Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor. Ovo otvara vrata evrointegracijama dve zemlje, ali i regionu da uđe u novu eru mira. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege", rekao je Eskobar novinarima u Ohridu, po okončanju 11-časovne runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Eskobar je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju "na konstruktivnosti" i dodao da će SAD pružati političku i ekonomsku pomoć stranama u procesu implementacije sporazuma.

On je pohvalio i domaćina, Severnu Makedoniju, rekavši da je današnja runda dijaloga u Ohridu pokazala da je Skoplje "pouzdan partner SAD i Evropske unije u postizanju regionalne stabilnosti".

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Ohridu da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić je rekao da je sa Kurtijem postigao dogovor o nekoliko tačaka za primenu tog sporazuma, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali ne i tačka četiri, koja se odnosi na članstvo Kosova u UN.

(Beta, 03.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »