Најозбиљнији проблеми на Косову корупција у влади, родно засновано насиље и претње мањинама

Бета 20.03.2023

Озбиљна корупција у влади, недостатак истрага и одговорности за родно засновано насиље, и насиље или претње етничким мањинама и другим маргинализованим групама неки су од најозбиљнијих проблема на Косову, према извештају америчког Стејт департмента о људским правима.

У данас објављеном извештају за 2022. годину у делу о Косову помиње се да закон предвиђа кривичне казне за функционере умешане у корупцију, али да влада није применила закон у целости.

"Било је неколико случајева пријављивања корупције на нивоу власти. Званичници су се понекад некажњено упуштали у коруптивне радње. Недостатак делотворног судског надзора и крхкост спровођења закона довели су до овог проблема", наведено је у извештају.

Оцењено је да су на неке случајеве корупције у више наврата улагане жалбе и да је правосудни систем повремено дозвољавао застаревање предмета.

"У децембру 2021. године, Косовски институт за правосуђе је идентификовао 11 случајева корупције који су ризиковали застарелост, а у јануару седам ових предмета је застарело", каже се у извештају.

Агенција за борбу против корупције и Државна ревизорска служба такође су поменути у извештају као одговорни за борбу против корупције у влади.

Извештај констатује да су невладине организације на Косову, али и међународне организације, неколико пута истицале неуспехе правосудног система да кажњава случајеве корупције, тако да је врло мало случајева високих званичника, укључујуц́и и ове прекршаје, окончано казнама.

Шта више, поменуте су и две велике истраге о корупцији на граници између Косова и Албаније.

"Истраге су резултирале хапшењем 74 службеника косовске полиције, два службеника косовске царине и 34 службеника албанске полиције", пише у извештају.

У делу извештаја поменуто је да процес започет 2019. године против бившег министра пољопривреде Ненада Рикала и даље нема епилог.

Он и још осам званичника министарства оптужени су за злоупотребу положаја, јер су наводно манипулисали новцем намењеним за пројекте.

У делу о недостатку истрага о родно заснованом насиљу, у извештају се помиње да жртве често не пријављују такве случајеве, укључујуц́и сексуално и друго насиље, због друштвене стигме и недостатка поверења у власти.

До септембра 2022, тужиоци су истражили 160 случајева силовања и поднели 30 тужби.

У извештају се помиње силовање 11-годишње девојчице у Приштини за које су осумњичени једна одрасла и четири малолетне особе.

Извештај такође закључује да мање жена има руководец́е позиције у предузец́има, полицији или влади.

Институција народног адвоката је известила да су жене често изложене дискриминаторној пракси запошљавања, као и облицима дискриминације, укључујуц́и сексуално узнемиравање на радном месту у јавном и у приватном сектору.

Према налазима извештаја, жене на Косову "нису довољно заступљене на тржишту рада, пошто је само једна од пет жена активан део формалног тржишта рада".

(Бета, 03.20.2023)

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »