Brnabić: Država ulaže u obrazovanje, potrebna veća transparentnost

Beta 22.03.2023

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je o povećanju školarina i o unapređenju sistema finansiranja visokog obrazovanja razgovarala s rektorima državnih univerziteta, dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu i u Nišu, kao i sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SКONUS-om) i studentskim parlamentima fakulteta.

Vlada je saopštila da je Brnabić naglasila da država ulaže velika sredstva u obrazovanje, ali da treba da se poveća transparentnost, da se vide rezultati ulaganja, kako bi Srbija imala visoko obrazovanje usklađeno s potrebama države, privrede i studenata.

Brnabić je istakla da treba uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja, ali uz jačanje veza tržišta rada, istraživačke delatnosti i podsticanja razvoja, odnosno pružanja podrške promenama, inovacijama i deficitarnim oblastima.

"Uspostavljanjem Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti omogućeno da Vlada ima odgovore na pitanja na koje do sada nije imala - koliko dugo studenti studiraju, koliko ih napusti... studiranje, a koliko ih nastavi školovanje, koji je institucionalni trošak za svaki program godišnje i za svaki studijski program, koliko diplomaca se zaposli i koliko brzo, a ove informacije mogu biti polazni osnov pri izradi novog zakona i podzakonskih akata" rekla je premijerka.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete sa kabinetom premijerke Brnabić oformi Radnu grupu koja će raditi na nacrtu zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a poziv za učešće u Radnoj grupi podržali su i prihvatili svi učesnici sastanka.

Na sastanku su bili i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

(Beta, 03.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »