Đilas: Od interesa Rusije i Kine zavisi da li će tema ulaska Kosova u UN biti na Savetu bezbednosti

Beta 27.03.2023

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je da ne zavisi od Srbije da li će tema ulaska Kosova u Ujedinjene nacije ikada biti razmatrana na Savetu bezbednosti te međunarodne organizacije, već isključivo od interesa Rusije i Kine.

"A onda u samoj Generalnoj skupštini (UN) kada je glasanje zavisi da li postoji volja polovine zemalja da primi Kosovo", rekao je Đilas u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine.

Đilas je rekao da je njegov i stav SSP-a da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, da Srbija nikada ne sme da prizna nezavisnost Kosova, kao ni da glasa za njegov ulazak u članstvo UN.

Na konstataciju da se u sporazumu EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije navodi da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne institucije, uključujući i UN, Đilas je ocenio da je taj sporazum loš za Srbiju i da ga SSP nije podržao upravo zbog takvih stvari.

Đilas je, govoreći o nekim drugim tačkma sporazuma, kazao da nema problem sa tim da li se priznaju dokumenta koja izdaju prištinske vlasti, jer Srbija već priznaje njihove lične karte i saobraćajne dozvole.

"Ne vidim da li je velika razlika da li je u pitanju pasoš ili lična karta, cela Evropa putuje već bez pasoša. Mi moramo da budemo realni, kada je Kosovo u pitanju, da znamo kakva je situacija i šta se tamo dešava, kao što moramo da zaštitimo naš nacionalni interes, a to je priznanje Kosova i članstvo u UN", rekao je on.

Prema njegovim rečima, bez obzira što je taj sporazum postao sastavni deo Poglavlja 35 u evrointegracijama, Srbija ima svoje pravo da, ako to ikada dođe u UN, ne glasa za tako nešto.

Ocenio je da bi odbacivanje tog "lošeg" plana, koji EU i SAD smatraju prihvaćenim, bilo jako loše za Srbiju i da bi je vodilo u izolaciju, ozbiljne ekonomske posledice i daljeg egzodusa stanovništva.

Upitan da li Srbija može da uđe u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova, Đilas navodi da takav zahtev ne postoji i da danas postoji pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisno Kosovo.

"Jedna od njih je Španija, za koju ja verujem da nikada neće priznati Kosovo iz svojih razloga i argumenata. Mi danas imamo vrlo jasno u Poglavlju 35 da je njegov sastavni deo ovaj sporazum, a tamo nema nijedne jedine reči o priznanju nezavisnosti od strane Srbije. To ne postoji kao uslov", kazao je predsednik SSP.

Naveo je da ne očekuje da će pet zemalja EU, ili bilo koja zemlja u svetu priznati Kosovo zbog tog sporazuma, jer je taj sporazum "loš".

"A loš je kao posledica činjenice da je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić odlučio da sam o tome pregovara i sam to vodi. Ovaj sporazum je poraz te politike, poraz činjenice da je neko smatrao da može sam o svemu da odlučuje, poraz 10 godina laži u kojima živimo kako pobeđujemo Kosovo na svakom koraku", rekao je Đilas.

(Beta, 03.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »