Petković: U nastavku dijaloga u Briselu razgovaraće se o sprovođenju dogovora iz Ohrida

Beta 29.03.2023

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekao je danas da će se u nastavku dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o konkretnim koracima za sprovođenje dogovora iz Ohrida.

Sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija zakazan je za 4. april u Briselu.

Petković je rekao za Prvi program Radio Beograda da će to biti nastavak dijaloga na tehničkom nivou i da će biti reči o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida, uz jasne "crvene linije".

"Naše crvene linije su da se Beograd nikada neće saglasiti sa tim da takozvano Kosovo postane član UN, i da Beograd ni de fakto ni de jure neće priznati tzv. Kosovo. O svemu drugom što je dogovoreno u Aneksu možemo da razgovaramo i da vidimo na koji način ćemo to implementirati", rekao je Petković.

On je rekao da je u tekstu Aneksa o sprovođenju Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Srbija-Kosovo među prvim koje treba ispuniti jeste obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i da je to jasno rečeno da treba da se sprovede u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga.

Rekao je da su jasno definisane suštinske nadležnosti ZSO, njeni ciljevi, organi i kako funkcioniše, uključujući i tačku 16 koja propisuje da Beograd finansira ZSO.

U komentaru na poruke iz Prištine da dogovor ne predviđa autonomiju za Srbe i da se ZSO ne pominje u dogovoru iz Ohrida, Petković je ukazao da Priština već deset godina odbija da formira ZSO, i da i najnovijim izjavama pokazuje da nije spremna da ide u tom pravcu.

"Ali to je sad već stvar za Prištinu i međunarodne predstavnike i posrednike u dijalogu koji su dužni da nateraju Prištinu da ispuni tu svoju obavezu. Onda će se apsolutno videti ko je taj koji se drži dijaloga, a ko zapravo ne želi dijalog", rekao je Petković.

On je rekao da je Beograd uvek bio posvećen dijalogu i zbog toga i ovog puta idu da razgovara jer jedino dijalog može da obezbedi normalizaciju odnosa.

"Preko je potrebno da sarađujemo, da imamo slobodu kretanja i da ljudi koji žive na KiM imaju normalan život, pogotovo Srbi koji su ugnjetavani i koji svakodnevno preživljavaju najrazličitije napade i institucionalno nasilje od strane Aljbina Kurtija i Prištine", rekao je Petković.

(Beta, 03.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »