Vučić na Samitu o demokratiji: Izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju da se ujedinimo

Beta 29.03.2023

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je u on-lajn govoru na Samitu o demokratiji u Vašingtonu istakao da "izazovi sa kojima se svet suočava na globalnon nivou zahtevaju da se ujedinimo" i naglasio da je Srbija "u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima".

"Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo. Principi poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima treba da prenese i poštuje svako od nas", rekao je Vučić na Samitu o demokratiji koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden, a učestvuje 120 lidera iz sveta.

Vučić je rekao da je sukob u Ukrajini ponovo pokazao nephodnost "univerzalnog i nepokolebljivog poštovanja međunarodnog prava od strane svih".

"Republika Srbija će nastaviti da zagovara dosledno poštovanje neselektivne primene tih odredbi i principa", rekao je Vučić.

Pojedinačni i globalni napredak zahteva nacionalnu posvećenost, a Srbija je pokazala doslednu posvećenost ispunjavanjem četiri obećanja data 2021, rekao je on.

Jedno je poboljšanje integracije Roma u zajednice u sveobuhvatnom pristupu za prevazilaženje socijalnih nejednakosti i bolje uključenosti Roma u javnim institucijama i drugim oblastima građanskog društva, ukazao je Vučić.

Kao drugo obećanje, Srbija je izmenila svoj Ustav, rekao je Vučić, da ojača nezavisno sudstvo i nezavisnost tužilaštva, a te izmene koje je odobrila EU, su "inkluzivne i transparentne i u skladu sa evropskim standardima".

Kao treće Srbija je "ispunila obećanje za borbu protiv korupcije uspešnom primenom preporuka tela EU", a pokretanjem inicijative "Otvoreni Balkan" promovisala jedno od glavnih evropskih vrednosti: slobodu kretanja rada.

"Srbija je u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima i puno članstvo u EU ostaje jedan od kljućnih prioriteta spoljne politike i strateških ciljeva", rekao je Vučić.

On je dodao da postizanje tog cilja "nije radi pristupnog procesa već za bolju budućnost svih građana".

"Ja čvrsto verujem u principe i vrednosti demokratije u našem zajedničkom posvećenju globalnom napretku", rekao je Vučić.Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Beta, 03.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »