Đedović sa Misijom MMF-a o reformama u energetskom sektoru Srbije

Beta 31.03.2023

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef Misije Donal Mekgetigen, o prevazilaženju posledica energetske krize i sprovođenju reformi u energetskom sektoru.

Đedović je istakla da je energetska kriza uticala na Srbiju da bolje sagleda slabosti i nedostatke energetskog sektora i da se suoči sa potrebom bržeg delovanja, saopštio je njen kabinet.

"To se najviše odnosi na aktivnosti u kojima je u prošlosti bilo najviše odlaganja, a to su investicije u energetsku infrastrukturu i reforme energetskog sektora, koje za nas ostaju prioritet bez obzira na borbu koju vodimo sve vreme da obezbedimo sigurnost snabdevanja", kazala je ona.

Dodala je da je u toku priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a njime će biti definisani prioritetni projekte, neophodna ulaganja i rokovi za realizaciju.

Navela je da će proces reformi energetskih preduzeća, koji podrazumeva promene u načinu upravljanja, povećanje efikasnosti i bolje upravljanje rizicima, veći nadzor i kontrolu, doprineti da Srbija iz krize izađe sa energetskim sektorom koji je snažan, profitabilan i otporniji na promene u globalnom okruženju.

Podsetila je da su korekcije cena električne energije i gasa bile neminovne kao posledica energetske krize i zbog održivosti funkcionisanja energetskog sektora.

Prema njenim rečima, i u narednom periodu najvažnija će biti zaštita najugroženijih građana, zbog čega je i doneta nova uredba o energetski ugroženom kupcu.

"Za umanjenje računa socijalno ugroženih domaćinstava za električnu i toplotnu energiju i gas u budžetu obezbeđeno je oko četiri milijarde dinara, što je dovoljno da oko tri puta više građana ostvari pravo na olakšice", navela je Đedović.

Saopšteno je i da je Mekgetigen ocenio je da Misija MF bila uspešna i da je većina razgovora bila blisko povezana sa energetskim sektorom koji je, kako je kazao, u fokusu za pravovremenu realizaciju preuzetih obaveza.

Misija MMF boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren 22. decembra 2022. godine.

(Beta, 03.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »