Afera sa pasošem, tinderom i nacionalističkim izjavama: Ko je Milojko Spajić koji je trebalo da bude na mestu Jakova Milatovića?

Blic 03.04.2023
Afera sa pasošem, tinderom i nacionalističkim izjavama: Ko je Milojko Spajić koji je trebalo da bude na mestu Jakova…

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori održanim 2. aprila pobedio je Jakov Milatović, ispred Pokreta Evropa Sad, ali njegova kandidatura nije planirana od samog starta predizborne trke. Tako je prvobitni kandidat ispred pomenutog pokreta bio Milojko Spajić, ali je njegova kandidatura odbijena zbog neregularnosti. Naime, crnogorska Državna izborna komisija odbacila ju je, jer je Spajić imao srpsko državljanstvo.

Spajić je 15. februara 2023. odjavio prebivalište u toj državi, a dan ranije je podneo zahtev za odjavu srpskog državljanstva. Međutim, prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na najvišu funkciju može biti biran samo crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 od poslednjih 15 godina. Pojedini mediji objavili su krajem 2021. godine da je Spajić u aprilu te godine uz crnogorsko, imao i srpsko državljanstvo i da je imao "dvojno

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »