Tanasković: Vlada Srbije danas usvaja Uredbu o subvenciji po hektaru (VIDEO)

Beta 06.04.2023

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je da će Vlada Srbije danas usvojiti Uredbu o raspodeli subvencije po hektaru u iznosu od 9.000 dinara, u šta je uračunato i 3.000 dinara regresa za gorivo.

"Poljoprivrednici će već od sutra moći da se jave na javni poziv koji će biti raspisan za te subvencije", kazala je Tanasković novinarima uoči debate o poljoprivredi "Grow up – snaga zemlje" u Privrednoj komori Srbije.

Kako je precizirala, poziv će biti otvoren do 31. maja, kako bi svi poljoprivrednici, bez žurbe zbog promene načina prijavljivanja i uvođenja sistema eAgrar, imali dovoljno vremena da se prijave za taj podsticaj.

"Svi oni koji se prijave već od sutra i koji imaju urednu dokumentaciju, isplate će im ići odmah. Neće se čekati da se za ovu meru zatvori javni poziv, jer je sezona setve ispred nas", rekla je ministarka.

Dodala je da će danas Vlada Srbije usvojiti i Uredbu o otkupu ukupno 50.000 tona pšenice od malih poljoprivrednika.

Objasnila je da će Republičke robne rezerve od Vlade Srbije dobiti saglasnost da malih gazdinstava otkupe do 100 tona pšenice.

Tanasković je navela da se na taj način pomaže poljoprivrednicima koji su se žalili da imaju puno stare pšenice na zalihama.

Ona je istakla i da ne vidi razlog za proteste poljoprivrednika na ulicama, navodeći da oni nemaju veze sa zahtevima koji se iznose u medijima.

"Novca nikad dovoljno. Ja to razumem. Ali mislim da je danas poslednje što treba da se dešava su protesti, jer ne postoji poljoprivredna grana u 2023. koja nema više novca nego što je imala u prethodnom periodu", kazala je ministarka povodom protesta poljoprivrednika prethodnih dana, koji se žale na loše stanje u agraru, a pre svega da nemaju novca za predstojeću setvu.

Prema njenim rečima, država je za prva tri meseca isplatila 15 milijardi dinara za sve subvencije iz 2022.

"To je otišlo tim istim poljoprivrednicima. Ne može niko da mi kaže da nema sredstava", kazala je Tanasković.

Dodala je i da postoji mogućnost da se podignu poljoprivredni krediti gde država subvencioniše kamatu.

"Sve što je konstruktivan predlog poljoprivrednika, sve što je razumno, država je podržala i uvažila. Oni to treba da iskoriste ne tako što će da prave proteste i nemire", rekla je Tanasković.

Na pitanje da li će se sastati sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, ministarka je naglasila da je "svaki dan sa njima".

"Oni koji žele da izađu na ulicu to i urade, a onda me sutradan zovu i traže sastanak, a ne vidim razlog zašto nismo razgovarali dan pre ili nedelju dana pre", navela je ona.

Naglasila je da ko god se prijavio i tražio razgovor sa njom bio je primljen i sasalušan.

"Mi se viđamo. Ja sam juče videla jednu grupu, prekjuče sam videla jednu grupu. Apsolutno sam otvorena za dijalog", kazala je Tanasković i naglasila kako želi da poljoprivrednici imaju sve što im je potrebno za prolećnu setvu.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 04.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »