Predsednik Saveta za Rome: Srbija na Rome gleda kao na potencijal (VIDEO)

Beta 08.04.2023

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić ocenio je danas, povodom Nacionalnog dana Roma, da je zaključak njihove interakcije sa najvišim institucijama u državi taj da Srbija na Rome gleda kao na potencijal.

"Po proseku godina Romi su najmlađa populacija, šro znači da je postoji veliki broj radno sposobnog stanovništva. Na tržištu evidentan nedostatak radne snage, a Romi uz prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogu doprineti da smanje deficit na tržištu rada. Cilj nam je da Romi rade i plaćaju porezi i da time doprinesu ekonomiji zemlje i standardu svih građana, pa i Roma", rekao je Nakić u Skupštini Srbije.

On je istakao podatak da u poslednjih 10 do 15 godina sve više romske dece završava srednje škole i fakultete.

"Romskoj deci potrebna je dodatna podrška, kao što su afirmativne mere upisa u srednje škole i fakultete, stipendije i smeštaj u domove. Veliki broj Roma živi teško, ali isto tako veliki broj je integrisan u društvo. Ako su pojedinci uspeli da izađu iz siromaštva, mogu i svi ostali", poručio je Nakić.

Rekao je da je prema poslednjem popisu 2,1 odsto romskog stanovništva u Srbiji, kao i da je EU najveći donator za projekte koji se tiču inkluzije Roma.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da Srbija ima kvalitetan zakonski okvir koji omogućava da se poboljša status svih manjinskih zajednica, a taj okvir između ostalog obuhvata zabranu diskriminacije i socijalnu inkluziju.

"Potrebna je saradnja relevantnih institucija u društvu da obrazovanje bude svima dostupno, ali da se obezbede domovi, stipendije, socijalna podrška i zapošljavanje koje se nadovezuje na obrazovanje. Srbija ima veliki broj ljudi, naših Roma, vrednih, obrazovanih, sposobnih i uspešnih koji doprinose napretku naše zemlje", rekao je Orlić.

Svetski dan Roma, 8. april, posebnom odlukom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine proglasen je i uveden u registar praznika kao nacionalni praznik, a priznat je i od strane Ujedinjenih nacija.

Godine 1971. u Londonu romska nacionalna manjina dobila je svoj zvaničan naziv, himnu i zastavu.

Zaštitnik građana: Romi najviše diskriminisana kategorija stanovništva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da Romi predstavljaju najviše diskriminisanu kategoriju stanovništva u Srbiji i naglasio da je neophodno preduzimati mere za stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane, a posebno za pripadnike ranjivih grupa.

"Romi nemaju svoju matičnu državu, a predstavljaju najbrojniju nacionalnu manjinu ne samo u Srbiji već i u Evropi, usled toga su često dodatno izloženi brojnim oblicima diskriminacije. Кao društvo u celini moramo posvetiti posebnu pažnju zaštiti, ostvarivanju i unapređenju prava Roma i Romkinja", naveo je Pašalić u čestitki povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma.

Pašalić je ukazao da Romi spadaju u veoma marginalizovanu manjinsku grupu, sa kvalitetom života koji se nije mnogo poboljšao i podsetio da su Romi i Srbi kroz istoriju delili veoma tešku sudbinu ali da su zajedničkim snagama uspeli da očuvaju svoju autentičnost.

Unapređenje položaja Roma je sistemsko pitanje, koje moramo rešavati dobrim zakonima i pozitivnom diskriminacijom pri planiranju politika pre svega u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja, naveo je Zaštitnik građana.

U Somboru svečano obeležen Svetski dan Roma, najteže prepreke - stereotipi

Svetski dan Roma, koji se obeležava 8. aprila, ove godine prvi put obeležilo je i Ministarstvo za ljudska i manjnska prava i društveni dijalog, a program je organizovan u Somboru.

"U našem društvo Romi još uvek imaju status ranjive, marginalizovane grupe. Stoga Srbija, Vlada i Ministrastvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog veliku pažnju posvećuju unapređenju položaja pripadnika romske zajednice i njihovoj integraciji u društvo", kazao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Žigmanov je naveo kako su to složeni društveni izazovi u koje moraju biti uključeni svi nivoi vlasti od lokalne do republičke.

"Postizanje ravnopravnosti Roma zahteva angažovanje i zdravstvenog sistema, sistema socijalne zaštite, obrazovnih institucija kako bi se jednake šanse obezbedile i za Rome i Romkinje", naglasio je Žigmanov.

On je podsetio da je prošle godine usvojena Nacionalna strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period do 2030. godine.

"Glavni cilj koji je definisan je unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja u Srbiji, zatim eliminacija diskriminacije, te postizanje veće uključenosti Roma i Romkinja u sve segmente društva", kazao je Žigmanov.

Posebna savetnica ministarke kulture Gordana Predić rekala je da na "unapređenju položaja Roma često moramo prelaziti najteže prepreke - a to su stereotipi i govor mržnje".

Jedna od troje poslanika romske nacionalnosti u Skupštini Srbije, Nataša Tasić Knežević se posebvno osvrnula na položaj žene u romskoj zajednici.

"Žene Romkinje u proseku žive 48 godina. Samo trećina Romkinja završi osnovnu školu, a ukviru romske populacije 75 posto nepismenih čine žene. Nemogućnost zapošljavanja vodi ka ranom braku i trudnoći", kazala je Tasić Knežević.

U okviru obeležavanja Svetskog dana Roma održana je tematski dijalog o govoru mržnje i diskriminaciji, predstavljena su dostignuća Roma i Romkinja, koja ruše stereotipe, a na kraju je održan koncert benda "KAL–Rock N Roma" i Zejne Murkić.

(Beta, 04.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »