BBC vesti na srpskom

Bliski istok, Izrael i Palestina: Izraelska vojska gađala Liban i Gazu, posle raketnih napada tokom noći pogođeno više ciljeva u Siriji

Napetosti su porasle posle okršaja izraelske policije i palestinskih vernika u džamiji Al Aksa u Jerusalimu ranije ove nedelje.

BBC News 09.04.2023  |  BBC - svetski servis
A child looks at a small bridge near the southern Lebanese village of al-Qulaila that was destroyed in an Israeli air strike (7 April 2023)
EPA

Usred porasta tenzija u regionu Bliskog istoka dogodili su se novi napadi - izraelska vojska je saopštila da je pogođeno više vojnih ciljeva u Siriji pošto su na Golansku visoravan, teritoriju koju kontroliše Izrael, tokom noći ispaljene rakete.

Izrael je u petak pogodio i nekoliko ciljeva u južnom Libanu pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas, koju krivi za baraž od 34 rakete ispaljene na severni Izrael u četvrtak.

U pucnjavi na Zapadnoj obali koja je u petak usledila ubijene su dve Jevrejke, a jedna je ranjena, dok je dan kasnije je u napadu automobilom u blizini plaže u Tel Avivu stradao italijanski turista i sedmoro osoba povređeno.

Lokalna policija je saopštila da su njihovi službenici ubili osumnjičenog napadača.

Vojska je saopštila da su napadi odgovor na najveći raketni napad na Izrael iz Libana u poslednjih 17 godina, za šta je okrivljen Hamas.

Potom su palestinski militanti iz Gaze ispalili još desetine raketa na ciljeve u južnom Izraelu.

Ismail Hanijeh, šef Hamasa, koji je bio u Libanu kada su lansirane rakete, rekao je da Palestinci „neće sedeti skrštenih ruku" dok traje izraelska agresija.

Napetosti su porasle posle okršaja izraelske policije i palestinskih vernika u džamiji Al Aksa u Jerusalimu ranije ove nedelje.

Ta džamija je treće najsvetije mesto u islamskoj religiji, a brdo na kojem se nalazi je najsvetije mesto u judaizimu.

An observation tower on the border crossing between Israel and Syria
Reuters
Izvidnica na granici između Izraela i Sirije

Izrael je pogodio više ciljeva u Siriji posle raketnih napada tokom noći

Izrael je pogodio više vojnih ciljeva u Siriji pošto su na teritoriju koju kontroliše tokom noći ispaljene rakete, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska artiljerija i bespilotne letelice gađale su kompleks sirijske vojske i raketne bacače pošto je šest projektila ispaljeno iz Sirije na Golansku visoravan.

Zvaničnici su naveli da su tri rakete stigle na teritoriju Izraela. Dve su pogodile u otvoreno tlo, a treća je presretnuta.

Sirijsko ministarstvo odbrane je potvrdilo izraelske napade na društvenoj mreži Fejsbuk.

Tamošnji zvaničnici tvrde da je protivvazdušna odbrana odgovorila na udare i uspešno presrela neke od projektila.

Dodaje se da nema prijavljenih žrtava, uz samo materijalnu štetu uzrokovanu udarima.

U međuvremenu, sirijski državni mediji izvestili su o eksplozijama u blizini glavnog grada Damaska.

Ranije su se oglasile sirene za vazdušni napad na Golanskoj visoravni pošto su rakete ispaljene sa sirijske teritorije, ali ljudske žrtve i materijalna šteta nisu prijavljeni.

Libanski mediji su izvestili da brigada Al-Kuds - oružano krilo palestinskog Islamskog džihada koji podržava Iran, tvrdi da stoji iza napada.

Izraelske odbrambene snage su u saopštenju od nedelje ujutru, rekle da „smatraju državu Siriju odgovornom za sve aktivnosti koje se dešavaju na njenoj teritoriji i da neće dozvoliti bilo kakve pokušaje kršenja izraelskog suvereniteta".

Takođe, vlasti Jordana - države koja se graniči sa Izraelom i Sirijom, saopštile su da je u subotu uveče u vazduhu eksplodirala raketa i da su njeni ostaci pali na njihovu teritoriju, ali nisu precizirali odakle je doleteo projektil.

Krhotine koje su pale u oblasti Vadi Akraba, nisu dovele do ljudskih žrtava ili materijalne štete, navodi se u saopštenju jordanske vojske.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan, područje od 1.200 kvadratnih kilometara koje je prethodno kontrolisala Sirija, tokom Šestodnevnog rata 1967. i anektirao ga 1981, što većina međunarodne zajednice nije priznala.

U napadu automobilom u Tel Avivu ubijen turista iz Italije, sedmoro povređeno

Policija u Tel Avivu saopštila je da je u petak oko 21.25 po lokalnom vremenu 45-godišnji muškarac vozio automobil marke Kia duž gradske plaže, udarivši nekoliko pešaka pre nego što se prevrnuo na travnjaku bašte Čarlsa Klora.

Rekli su da je policajac na obližnjoj benzinskoj pumpi čuo komešanje i, pošto je otrčao na lice mesta, video da vozač automobila „pokušava da dohvati predmet nalik pušci koji je poneo sa njim", a zatim ga je „neutralisao".

Na snimcima sa lica mesta vidi se prevrnuti automobil u blizini šetališta i izraelski policajac koji počinje da puca.

Policija je ubijenog napadača označila kao Jusefa Abu Džabera iz Kafr Kasema, izraelsko-arapskog grada.

Izraelska hitna pomoć saopštila je da je, osim navodnog počinioca, u napadu bilo ukupno osam žrtava i da su svi turisti.

Italijanski ministar spoljnih poslova rekao je da je Izrael identifikovao ubijenog čoveka kao italijanskog državljanina Alesandra Parinija (36).

Od ranjenih, troje je zadobilo umerene povrede, a četvoro lakše, navodi se u saopštenju.

Lekar je izraelskoj televiziji rekao da su među ranjenima tri britanska državljana i još jedan Italijan.

Italijanski premijer Đorđa Meloni izrazila je „duboku žalost" zbog Parinijeve smrti i opisala napad kao „kukavički".

Parini je radio kao advokat u Rimu, prenose italijanski mediji.

The aftermath of a car ramming attack on the beachside promenade in Tel Aviv. A white car can be seen on its roof.
Reuters

Napad je usledio pošto su dve sestre, britansko-izraelske državljanke ubijene, a njihova majka ranjena u pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali ranije u petak uveče.

One su bile u automobilu kada je na njih pucano u blizini raskrsnice Hamra, na severu doline Jordana.

Gradonačelnik naselja Efrat rekao je da su sestre, koje su imale 20 godina, i njihova 48-godišnja majka tamo živele i da su imigranti iz Velike Britanije.

Izraelska vojska je saopštila da njene snage blokiraju puteve u toj oblasti i da su "počele poteru za teroristima".

Pucnjava se dogodila nekoliko sati nakon što su izraelski ratni avioni izveli vazdušne napade na južni Liban i pojas Gaze.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.09.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »