BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora

Bivši novinar i kritičar Putina poriče optužbe zasnovane na njegovim antiratnim komentarima.

BBC News 18.04.2023
Vladimir Kara-Murza tokom saslušanja u oktobru 2022
AFP
Vladimir Kara-Murza tokom saslušanja u oktobru 2022

Opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi vezanih za njegovu kritiku ruske invazije na Ukrajinu.

Rusko-britanski nekadašnji novinar i političar je poslednji u nizu protivnika predsednika Rusije Vladimira Putina koji je uhapšen ili prisiljen da napusti zemlju.

Kara-Murza je porekao sve optužbe i otvoreno je kritikovao suđenje.

Prošle nedelje je pred sudom rekao da ostaje „pri svakoj reči koju sam izgovorio."

„Ne samo što se ne kajem, nego sam i ponosan na to", rekao je Kara-Murza.

Pored kritike takozvane „specijalne vojne operacije" u Ukrajini, Kara-Murza je otvoreno govorio protiv predsednika Vladimira Putina i obrušavanja njegovog režima na disidente i kritičare.

Ovaj 41-godišnjak je imao glavnu ulogu u ubeđivanju zapadnih vlada da se uvedu sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 25 godina zatvora i to je najduža presuda izrečena nekom opozicionom lideru.

Kara-Murza je uhapšen pre godinu dana u Moskvi i prva optužnica je podignuta zbog „nepoštovanja policije", da bi kasnije, dok je bio u pritvoru, dodate i druge.

Optužnica je zasnovana na delovima govora koji je održao u Americi prošle godine, kada je rekao da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini korišćenjem kasetnih bombi u civilnim oblastima i bombardovanjem „porodilišta i škola".

Njegovi navodi su potvrđeni iz nezavisnih izvora, ali su ruski istražitelji utvrdili da su lažni jer Ministarstvo odbrane „ne dozvoljava korišćenje zabranjenih sredstava... u vođenju rata" i insistira da civilno stanovništvo Ukrajine „nije meta."

Još jedna tačka optužnice zasnovana je na snimku sa događaja na kojem je aktivista ukazao na „represivne poteze" ruskih vlasti.

Kara-Murza je potom optužen za izdaju, na osnovu tri govora održana u inostranstvu kada je, između ostalog, rekao i da su politički protivnici proganjani u Rusiji.



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.18.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »