Decenija prođe, a ni traga od ZSO: Sutra deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji su Albanci praktično sahranili (mapa)

Večernje novosti 18.04.2023  |  S.Rovčanin Tomković
Decenija prođe, a ni traga od ZSO: Sutra deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji su Albanci praktično…

BRISELSKI sporazum sa 15 tačaka, od kojih se šest odnosi na Zajednicu srpskih opština, sutra će "proslaviti" deceniju od kada su na njega potpise stavili tadašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i privremenih institutucija na Kosovu i Metohiji Hašim Tači, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Tokom decenije, svako slovo koje se odnosi na ZSO, ostalo je samo na papiru. Za razliku od Prištine koja nije ispunila svoj jedini zadatak, Beograd je sproveo u delo dogovoreno.

Foto Tanjug/AP Deset godina kasnije, pojavio se i evropski plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji Briselski praktično gura u istoriju. I pre nego što je u potpunosti ispunjen. Iste one institucije u koje su ušli posle parafa 19. aprila 2013. (potpisivanju je prethodilo šest meseci pregovora i deset rundi dijaloga), Srbi su prošle godine napustili u znak protesta, jer još nije formirana ZSO, ali i zbog stalnih upada tzv. kosovskih snaga na sever KiM i

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »