BBC vesti na srpskom

Muzika i Amerika: Odlazak Harija Belafontea, pevača i aktiviste za ljudska prava

Kralj kalipso muzike, koji je postao glas američkog pokreta za ljudska prava, preminuo je u kući.

BBC News 25.04.2023  |  Mark Sevidž - BBC
Harry Belafonte
Reuters

Hari Belafonte, pevač i glumac koji se borio protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama, preminuo je u njegovoj kući na Menhetnu, u 96. godini.

Jedna od najuspešnijih afroameričkih pop zvezda u istoriji, proslavio se numerama Island In The Sun, Mary's Boy Child i Day-O (The Banana Boat Song).

Ipak, veću slavu je stekao kao aktivista za ljudska prava Afroamerikanaca u SAD.

Umro je od kongestivne srčane insuficijencije, rekao je njegov portparol Ken Sanšajn.

Njegova žena Pamela bila je sve vreme uz njega.

Poznata voditeljka Opra Vinfri među prvima se javno oprostila od Belfontea.

„Hvala ti za muziku, za tvoju umetnost i tvoj aktivizam i za borbu za ljudska prava i pravdu."

„Tvoj boravak na Zemlji je bio blagoslov za sve nas", napisala je voditeljka.

Belafonte, često nazivan Kraljem kalipso muzike, rođen je 1927. u Harlemu, u Njujorku.

Posle boravka u mornarici, pokušao je da postane glumac, studirajući dramu u čuvenoj radionici Ervina Piskatora, zajedno sa Marlonom Brandom i Tonijem Kertisom.

Časove je plaćao novcem zarađenim od pevanja u njujorškim klubovima, gde su ga pratile grupe u kojima su bili Majls Dejvis i Čarli Parker.

To mu je donelo ugovor za snimanje ploče, pri čemu je Belafonte proučavao arhive narodnih pesama u Kongresnoj biblioteci SAD u potrazi za materijalom.

Pokazalo se da je to bio mudar potez.

Harry Belafonte pictured in 1959
BBC
Belfonte je razbio rasne barijere u Americi

Zgodna mlada zvezda postala je poznata kao Kralj kalipsa, popularišući pesme kao što su Banana Boat Song i Jamaica Farewell - obe su predstavljene na njegovom trećem albumu, Kalipso.

Izdat 1956, bio je na vrhu Bilbordove top liste i za njega se govorilo da je to prvi album solo izvođača koji je prodat u više od milion primeraka u SAD.

Njegov uspeh je bio toliki da je bio prva crna osoba kojoj je dozvoljeno da nastupa u mnogim prestižnim američkim prostorima, čak i u onima gde nisu nastupali Luis Armstrong i Ela Ficdžerald.

File photo dated 30/11/88 of American actor and singer, Harry Belafonte, on a visit to Helsinki
PA Media

Kao glumac, Belafonte je debitovao na Brodveju u mjuziklu Almanah Džona Mareja Andersona 1953, za koji je dobio nagradu Toni za sporednog glumca.

Ubrzo je otišao u Holivud gde je dobio prvu glavnu ulogu u Ostrvu na suncu, gde je glumio sa Džejmsom Mejsonom, Džoanom Fontejn i Džoanom Kolins, sa kojima je imao aferu.

Harry Belafonte
Reuters

Bio je blizak prijatelj Martina Lutera Kinga i pristalica pokreta za građanska prava.

Pevač je finansirao nekoliko organizacija protiv segregacije i poznato je da je izvukao dr Kinga i druge aktiviste iz zatvora.

Bio je jedan od organizatora Marša na Vašington 1963, a učestvovao je i u maršu do Montgomerija 1965.

„Belafonteova globalna popularnost i njegova posvećenost našoj stvari ključni su sastojak globalne borbe za slobodu i moćno taktičko oružje u pokretu za građanska prava", jednom je primetio dr King.

„Blagoslovljeni smo njegovom hrabrošću i moralnim integritetom.

Zvezda je takođe vodila kampanju protiv siromaštva, aparthejda i side u Africi; i postao ambasador Unicefa, dečijeg fonda Ujedinjenih nacija.

File photo dated 17/09/13 of Harry Belafonte speaking after he was presented with the Amnesty International Ambassador of Conscience award for 2013 at a ceremony in the Mansion House Dublin
PA Media

Čak i u kasnim 80-im, Belafonte je još uvek govorio o jednakosti rase i prihoda i apelovao ba predsednika Baraka Obamu da učini više da pomogne siromašnima.

Žestoki levičar, vodio je kampanju protiv nuklearnog naoružanja i izazvao kontroverzu 2006. kada je na sastanku sa predsednikom Venecuele Ugom Čavezom opisao američkog predsednika Džordža V. Buša kao „najvećeg teroristu na svetu".

Belafonte je takođe uporedio Bušove državne sekretare Kolina Pauela i Kondolizu Rajs, od kojih su oboje bili crnci, sa robovima koji su radili u kući svog gospodara, a ne na poljima.

Izjave poput ovih učinile su zvezdu čestom metom kritika, ali je i dalje bio poštovan zbog umetničkog i humanitarnog rada.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.25.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »