Stano: EU bez osvrta na kritike srpskih zvaničnika, ključan je dijalog 2. maja

Beta 28.04.2023

Evropska unija se po pravilu ne osvrće na kritike strana u dijalogu Beograda i Prištine i sve napore će usmeriti na sastanak na najvišem nivou 2. maja u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

"To je platforma na kojoj se raspravlja i, nadamo se, nalaze rešenja za pokrenuta pitanja", odgovorio je Stano u Briselu na pitanje agencije Beta kako predstavnici EU gledaju na nedavnu izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je ranije rekao da događaji vezani za "nedemokratske i nelegitimne" lokalne izbore na severu Kosova i pokretanje postupka za prijem Kosova u Savet Evrope, što su podržale mnoge članice EU i SAD, predstavljaju "uvod u mnogo dublje krize u dijalogu idućih meseci i godina".

Stano je odgovorio da je ključno što će posrednici EU Žozep Borel i Miroslav Lajčak u utorak u Briselu zajedno s Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem glavnu pažnju posvetiti primeni Ohridskog sporazuma i najpre se očekuje da učesnici podrže Izjavu o nestalim licima.

Potom će biti predstavljen prvi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i "o tome pokrenuta rasprava", a ukoliko bude vremena razmotriće se i "sva tekuća pitanja od političkog značaja".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u kritici Evropskoj uniji i zemljama Petorke (Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD i Velikoj Britaniji), predočio da zapadne zemlje nikako nisu mogle da prihvate pozivanje na član 4 Ohridskog sporazuma o tome da Srbija neće ometati ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Dačić je podvukao da je ključna, od EU i Petorke podržana odredba Ohridskog sporazuma jasno nalagala da se najpre mora formirati Zajednica srpskih opština, a bez toga, naglasio je srpski ministar, nijedna druga odredba Ohridskog sporazuma ne može biti sprovedena.

(Beta, 04.28.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »