Vesić: Stranci 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu u Srbiji, u poljoprivredi više

Beta 30.04.2023

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ocenio je da su u Srbiji 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

Vesić je za Večernje novosti najavio da predstoji liberalizacija radnog zakonodavstva i rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

On je dodao da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Prema njegovim rečima u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

"Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji", rekao je Vesić za Večernje novosti.

(Beta, 04.30.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »