Орлић: Од данашњег састанка у Бриселу не очекујем ништа

Бета 02.05.2023

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић оценио је да од данашњег састанка председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија у Бриселу не очекује ништа.

Орлић је на ТВ Прва рекао Запад и ЕУ морају да инсистирају на формирању Заједнице српских општина, али да "неће, или не могу".

"Тешко је и напорно када једна страна даје све од себе да отворено саботира сваку тему и питање и смишља нову пакост Србима на Косову и Метохији и избегава своје обавезе. Циљ данашњег састанка је ЗСО, председник Вучић ће покренути ту тему", рекао је Орлић.

Он је додао да ЕУ и Запад морају да инсистирају на испуњењу обавеза Приштине, али како је оценио, можда је Курти јачи од њих.

"Договорено је и потписано ако причамо о ЗСО, пре 10 година је потписана обавеза Приштине да је формира. Курти и Вјоса Османи причају глупости. Све је већ утврђено и потписано, све што они причају је замајавање", изјавио је Орлић.

Оценио је да су избори који су организовани у општинама са српском већином срамота и да је Курти тим потезом отежао и обесмислио дијалог.

"Медијатори из ЕУ нису у стању 10 година да обезбеде ЗСО. Такође је изостала реакција ЕУ и Запада за нападе на Србе са Косова и Метохије. Ми морамо да се боримо за интересе свог народа и државе јер они неће показати ни бригу ни разумевање", навео је Орлић.

Председник Скупштине Србије најавио је формално организовање "надстраначког" Народног покрета на седници главног одбора 27. маја.

(Бета, 05.02.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »