Antić (FSSŠ): Minut ćutanja ispred zgrade Ministarstva prosvete u četvrtak 4. maja u minut do 12

Beta 03.05.2023

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić pozvao je danas sve zaposlene u prosveti na minut ćutanja ispred Ministarstva prosvete u četvrtak 4. maja u minut do 12 časova, povodom tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je osmoro dece izgubilo život, kao i jedan radnik obezbeđenja.

"Nezapamćena tragedija zadesila je našu zemlju i glavni grad. Učenik Osnovne škole 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru, škole koja oduvek važi za elitnu, koju pohađaju deca dobrostojećih roditelja, usmrtio je osam učenika, portira i teško ranio nastavnicu istorije", naveo je Antić u saopštenju.

Upitao je koji je uzrok ovakvog ponašanja četrnaestogodišnjaka i šta je moglo da utiče da se dete odluči na "krvavi pir".

"Zato objašnjenje, pored roditelja, moraju da daju i školski pedagog, psiholog, razredni starešina i direktor škole. Zašto je i kako detetu od 14 godina oružje bilo na dohvat ruke i ko ga je naučio da njime rukuje? Ovo je primer da su u obrazovanju i vaspitanju naše dece svi zakazali, zakazao je celokupni obrazovni sistem. Krajnje je vreme da se preduzmu neki koraci", rekao je Antić.

On je u ime FSSŠ predložio da učenici koji imaju jedinicu iz vladanja ponavljaju razred i dodao da je to već predlagao na sastancima radne grupe za prevenciju nasilja, ali da je njegov predlog odbijen.

"Zato pozivam sve profesore i nastavnike da sutra dođu u minut do 12 ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici 22-26 i da minutom ćutanja odamo počast nastradalima, ali i upozorimo na očajnu situaciju u kojoj se naše obrazovanje i ceo sistem školstva trenutno nalaze. Želimo uređen i sređen sistem u kojem se tačno zna ko šta radi i kad se i kako reaguje na prve simptome nasilja", naveo je Antić.

Ocenio je da je možda sledeća meta nastavnik deteta koje je zapušteno, kojim se niko nije bavio na adekvatan način, jer ovo što se desilo nije problem nastao, kako je naveo, preko noći, već je to trajalo neko određeno vreme.

"Želimo kvalitetnog i dobro plaćenog nastavnika koji će motivisan ići na posao i koji će znati i imati želje i volje da obavlja svoj posao na najbolji mogući način, a ne da probleme gura pod tepih i jedva čeka da se radni dan završi", rekao je Antić.

(Beta, 03.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »