Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front: Saučešće, tuga i poziv na drušvo bez nasilja

Beta 03.05.2023

Pokret "Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front" izrazio je iskreno saučešće porodicama žrtava današnjeg tragičnog oružanog napada učenika u školi u Beogradu.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su jutros u oružanom napadu četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

Pokret "Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front" je ukazao na "nekoliko problema koji razaraju naše društvo i školsku zajednicu, a na čijem rešavanju moramo zajedno raditi i institucionalno reagovati".

"To su pre svega rasprostranjenost verbalnog i fizičkog nasilja u našim zajednicima, odbijanje da se ozbiljnije pozabavimo prevencijom nasilja, a pogotovo kod dece i mladih, kao i zaštitom njihovog mentalnog zdravlja", piše u saopštenju.

"Sveprisutan je i drugi društveni problem, a to je izrazito laka dostupnost oružja i naoružanja u našem društvu. Ako je jedan četrnaestogodišnjak posegao za oružjem kao rešavanjem problema u školi i pri tome počinio višestruko ubistvo, onda bismo morali duboko da se zamislimo", ukazao je Pokret.

U saopštenju piše da je "Srbija peta država na svetu po broju građana koji poseduju oružje, po glavi stanovnika. Većina ovog oružja je neregistrovana i nelegalna".

"Držati oružje i municiju po ormanima iza peškira ili po fiokama ispod veša, nije neobično u našem društvu. Iako je postojeći zakon veoma restriktivan, i predviđa da se oružje mora držati u sefu koji je fizički pričvršćen, da se na svakih pet godina mora vaditi zdravstveno uverenje, dokazati ugrožena bezbednost ili dostaviti potvrda o aktivnom učešću u sportskim gađanjima, a policija bi trebalo da vrši nasumične kontrole i kažnjava one koji se ne pridržavaju ovih standarda, nažalost je deci oružje dostupno preko roditelja", naveo je Pokret.

U saopštenju Pokreta "Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front" piše da "u postkonfliktnom društvu kakvo je naše, mentalno zdravlje velikog broja ljudi je urušeno, pa nije samo pitanje da li ćemo smanjiti broj oružja i kazniti one koji ga nelegalno poseduju, već i šta ćemo da radimo sa psihičkim problemima koje veliki broj naših građana oseća, a deca nažalost nisu pošteđena".

(Beta, 05.03.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Hronika, najnovije vesti »