Vučić predložio pomeranje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

Beta 03.05.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas vladi Srbije 10 mera nakon napada u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, među kojima je glavna pomeranje starosne granice za za krivično pravnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

"Zbog toga što danas zrelost nastupa ranije, kao i fizička snaga, moguće je da i mlađa deca počine krivična dela, moj predlog je da se razmotri mogućnost snižavanja starosne granice za krivično-pravnu odgovornost maloletnih sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

On je naveo da danas u Srbiji postoji 766.665 registrovanih komada oružja i predložio vladi, osim kada je reč o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine, kao i da izvrši reviziju svih do sada izdatih dozvola.

Vučić je predložio i kontrolu toga da li su ispunjeni zakonski uslovi za zakonski smeštaj oružja kod lica koja imaju dozvolu, kao i da li je sprečen pristup maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Predložio je i kontrolu rada svih streljana, donošenje propisa o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući i zabranu neovlašćenog pristupa maloletnim licima, licima lišenim poslovne sposobnosti i osuđenim licima.

"Neke od ovih odredbi postoje, neke nedovoljno jasne, sa nedovoljno jasnim sankcijama", rekao je on.

Zatražio je i propisivanje krivično pravne odgovornosti za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja ih obučavaju za rukovanje tim oružjem.

Vučić je predložio i pooštravanje sankcija propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet, televiziju, druge elektronske platforme i društvene mreže u pogledu zabrane programskih sadržaja kojima se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloletnika.

Među njegovim predlozima našlo se i uvođenje obavezih šestomesečnih testova na narkotike u srednjim školama, organizovanje posebnih službi i mobilnih timova za vršnjačko nasilje u okviru Centra za socijalni rad, kao i razmatranje mere zabrane pristupa sajtovima koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su jutros o oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen.

(Beta, 05.03.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »