Organizatori skupa 'Srbija protiv nasilja': Neće biti govornika, zahteve ispuniti do 12. maja

Beta 08.05.2023

Organizatori za večeras najavljenog protesta "Srbija protiv nasilja" u centru Beogradu su najavili da će skup biti oprganizovan bez govora i obraćanja i da će na njegovom početku biti pročitati zahtevi organizatora za čije ispunjenje je vlastima dat rok do petka, 12. maja.

U saopštenju su pozvali građane da dođu na protesni skup čiji početak je zakazan za 18.00 ispred zgrade Sklupštine Srbije, saopšteno je iz pokreta Ne davimo Beograd, koji je suorganizator skupa.

Organizatori su naveli i da organizuju protest kako bi se izborili da se tragični događaji "koji su u crno zavili društvo" u Srbiji nikada više ne dogode.

"Protest 'Srbija protiv nasilja' biće organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog nezapamćenih tragedija u beogradskoj školi 'Vladislav Ribnikar' i u okolini Mladenovca i Smedereva", piše u saopštenju.

Najavlili su da će na početku (skupa) biti pročitani zahtevi protesta, nakon čega će se povorka građana, u tišini, uputiti do zgrade Vlade Srbije.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front - Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

"Protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, a skup će se odvijati bez stranačkih obeležja", dodali su organizatori.

Najavili su da će se svi narodni poslanici i poslanice iz stranaka, koje organizuju skup, u 17.30 uputiti iz Doma Narodne skupštine na protest.

Podsetili su da su zahtevi protesta hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Organizatori traže gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i, kako su naveli, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama (koje) promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV.

Zahtevaju i "ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa".

Traže i smenu ministra prosvete Branka Ružića (koji je juče podneo ostavku), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Ocenli su u saopštenju da je ostavka ministra prosvete dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je, kako su ukazali, neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune.

Traže i sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i, kako su dodali, dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih (tragičnih) događaja nikada više ne bi došlo.

Rok za ispunjenje svih zahteva protesta je do petka 12. maja, piše u saopštenju.

Organizatori su pozvali građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti, te da se, u slučaju bilo kakvih provokacija, odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu.

(Beta, 05.08.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Politika, najnovije vesti »