Stojković i Ponoš: Osnovni krivac za sve tragedije je čovek koji donosi sve odluke

Beta 10.05.2023

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković i predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenili su danas da je osnovni krivac za sve tragedije, kao čovek koji donosi sve odluke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da zbog toga mora da bude odgovoran za sve posledice.

Stojković i Ponoš su, kao predsednički kandidati na izborima u aprilu 2022. godine u zajedničkom stavu o stanju društva u Srbiji dostavljenom medijima, ocenili da je Vučić "čovek koji je učestvovao u kreiranju mrzilačke politike devedesetih i koji danas samostalno, autokratski upravlja državom".

"Čovek koji donosi sve odluke mora biti odgovoran za sve posledice. Autokrata se ne može kriti iza institucija koje je pokorio i poništio. Aleksandar Vučić će biti grobar našeg društva i naše države. Pitanje je da li ćemo mu to dozvoliti", navodi se u zajendičkom saopštenju Stojković i Ponoša.

Prema njihovim rečima, traumatizacija društva, kao direktna posledica dva uzastopna masakra u kojima je ubijeno 17 ljudi i ranjeno više od 20 ima svoje tragične uzroke nagomilavane u Srbiji tokom ratnih i postratnih decenija, "a posebno ponovnim dolaskom na vlast onih političara koji su tragediju našeg društva i započeli".

Oni su ocenili da je "tiho uvlačenje" agresije u javni prostor, kulturu i obrazovanje započelo rasturanjem Jugoslavije uz nacionalističke pokliče, što je sa sobom moralo da ponese emociju mržnje i netrpeljivosti prema svakom drugačijem biću.

Mržnja je, prema njihovoj oceni, usmeravana ka spolja i ka unutra, dok je intenzivno negovano osećanje nepravde prema Srbima, opšte neshvaćenosti i neprekidne ugroženosti od strane "zlih sila".

"Postepeno smo ubacivani u kolektivnu emociju žrtve koja ne može proizvesti ništa drugo osim ogromne frustracije i besa. Ovakva tendencija intenzivno je nastavljena nakon 2012. godine, dolaskom Aleksandra Vučića na vlast. Postali smo besan i dezorijentisan narod koji jedini izlaz vidi u jakoj i čeličnoj ruci, opet, jednog vođe", dodaje se u saopštenju.

Biljana Stojković i Zdravko Ponoš naveli su da svi autokratski režimi imaju istu matricu, koja se oslanja na "sistemsko sluđivanje građana, unošenje strepnje i nemira u svakog pojedinca i straha za budućnost".

"Strah okuplja ljude ispod jednog barjaka uz lažni osećaj da upravo oni upravljaju državom. Narodnu volju reprezentuje vođa, biti neprijatelj vođe je neprijateljstvo prema sopstvenom narodu. Svako ko je ikada iskazao neslaganje sa takvom politikom, na svojim je leđima osetio posledice osvetničke ekspedicije apologeta vrhovnog vođe", ocenili su oni.

Moralna dekonstrukcija društva, kako su dodali, ide u korak sa jačanjem autokratije, a promovisanje antisocijalnog ponašanja, agresivnog rečnika, ispraznih sadržaja u javnom prostoru, estetski i etički problematičnih pojedinaca, glorifikacija zločinaca i sticanja bogatstva jesu mere koje vode nesumnjivom slabljenju zajednice.

"Medijska mašinerija i propaganda tu imaju posebno važno mesto. Profiteri su politička i njima bliska tajkunska elita. Svi ostali su gubitnici", smatraju Stojković i Ponoš.

Prema njihovim rečima, najveći greh autokratskog trenda su deca, jer su obrazovanje i vaspitanje upregnuti u mašineriju moralnog i svakog drugog propadanja, počevši od devedesetih pa do danas.

Vrednosti znanja, empatije i solidarnosti, ocenili su bivši predsednički kandidati, zamenjene su negovanjem idolopoklonstva, pokoravanja i profiterstva.

"Tenzije u porodicama i školama, uporedo sa degradacijom dostojanstva nastavnika i njihove društvene uloge, ali i medijskom promocijom društveno razarajućih vrednosti, formirali su generacije dezorijentisanih građana sa očajem i besom utisnutim u sam temelj svog bića", dodali su u saopštenju.

Ocenili su da je masakr u jednoj školi, gde je počinitelj dečak, kao i na okupljalištu omladine, gde je mladić bio "naoružan do zuba", dovoljna su demonstracija stanja u društvu.

"Ohrabrujemo sve ljude da se podignu, da ujedine svoj glas u borbi za sopstvenu budućnost. Pobuna i sloboda jesu naša Ustavom garantovana prava, ali i moralna obaveza prema našoj deci. Budimo svesni moći koju imamo kada smo zajedno u borbi", naveli su Biljana Stojković i Zdravko Ponoš.

(Beta, 05.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »