BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Zbog poruke na grobu Putinovih roditelja, penzionerka kažnjena dve godine uslovno

Sud u Sankt Peterburgu osudio 61-godišnjakinju zbog poruke koju je ostavila na grobu Putinovih roditelja.

BBC News 11.05.2023

Sud u Sankt Peterburgu osudio je penzionerku Irinu Cibanevu na dve godine uslovno jer je na grobu roditelja ruskog predsednika Vladimira Putina ostavila cedulju sa natpisom „povedite ga sa sobom".

Cibaneva (61) proglašena je krivom po članu Krivičnog zakona o skrnavljenju grobnica motivisanom političkom i ideološkom mržnjom.

Maksimalna kazna za ovo delo je pet godina zatvora.

Tužilaštvo je dan ranije za penzionerku tražilo uslovnu kaznu od tri godine.

Sud je presudio da je Cibaneva „sa namerom da oskrnavi naznačeno mesto sahrane, na osnovu političke, ideološke mržnje, počinila cinična nemoralna dela suprotna normama prihvaćenim u društvu", ostavljajući „uvredljivu poruku".

U saopštenju suda se navodi da je, Cibaneva delimično priznala krivicu, potvrđujući da je ostavila poruku, ali se nije saglasila sa ocenom da za postupak treba da odgovara krivično.

Njena pravna zastupnica Veronika Karagodina je novinarima rekla da Cibaneva nije priznala krivicu i da u njenim postupcima nije bilo skrnavljenja groba, jer takva kvalifikacija zahteva fizički uticaj na mesto sahrane, piše list Bumaga.

Cibanjeva je 6. oktobra 2022. došla na groblje Serafimovskoj, gde su sahranjeni otac i majka ruskog predsednika, i ostavila cedulju na njihovom grobu.

Ona je na cedulji nazvala Putina „ubicom" i zamolila ih „da ga uzmu sebi".

Penzionerka je nekoliko dana kasnije privedena i stavljena u kućni pritvor.

Kasnije joj je tamera ublažena i zamenjenadelimičnom zabranom nekih radnji.

Cibaneva je pred sudom rekla da je „podlegla emocijama" nakon što je pogledala vesti na televiziji i počinila nepromišljen čin.

„Žao mi je što su moji postupci mogli nekoga da povrede ili uvrede. Izvinjavam im se.

„Ovo je bila spontana, a ne planirana akcija sa namerom da se privuče nečija pažnja. Niko nije ni znao za poruku i nisam očekivala da će se stvar ovoliko razviti. Bila sam ubeđena da cedulju niko nikada neće videti", rekla je penzionerka.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.11.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »