BBC vesti na srpskom

Evrovizija 2023: Pobedila Švedska, Srbija na začelju tabele, hrvatski Let 3 bolje prošao kod publike nego kod žirija

Najmanje bodova osvojile su Nemačka, Velika Britanija i Srbija, a Let 3 je posle glasanja publike stigao na 13. mesto.

BBC News 14.05.2023
Lorin je pobedila sa pesmom Tatu (Tetovaža)
PA Media
Lorin je pobedila sa pesmom Tatu (Tetovaža)

U napetoj završnici koju je odlučilo glasanje publike, saopšteno je da je ovogodišnja pobednica Pesme Evrovizije švedska predstavnica Lorin i njoj je to druga pobeda na ovom takmičenju.

Lorin je 2012. u Bakuu trijumfovala sa pesmom Euforija, koja je postala veliki hit, a ovo je sedma pobeda Švedske na ovom popularnom muzičkom nadmetanju.

Pevačica je posle fanfara izjavila da samo žudi za čašom vina i uzbuđeno dodala da je „nerealno" to što se dogodilo.

„Zar nije predivno", rekla je.

Na pitanje treba li ograničiti broj učešća jednog izvođača na takmičenju, ona se našalila:

„Ne znam, možda dođem još neki put".

Žuta i plava su bile boje večeri, ne samo zbog pobednice već zbog Ukrajine.

Manifestacija je ove godine, zbog rata umesto u Ukrajini održana u Liverpulu, a među 26 finalista, za favorite su odranije važile Švedska, kao i Finska sa pesmom Ča-ča-ča izvođača Karije, koji je osvojio drugo mesto.

Hrvatska grupa Let 3 je mnogo više oduševila publiku, nego nacionalne žirije, tek posle glasanja porukama stigli su na sredinu tabele.

Srpski predstavnik Luka Ivanović, koji nastupa pod imenom Luk Blek sa pesmom Samo mi se spava, predstavljao je Srbiju, a za BBC je izjavio i da se oseća kao građanin Londona, jer duže od decenije živi tamo.

Slovenija, Hrvatska i Srbija

Na zvaničnom Tviter nalogu Evrovizije nazvali su ga „pop alhemičarom koji se probudio", ali je takmičenje završio na 24. mestu.

Društveno-angažovanom elektro-pop pesmom na srpskom i engleskom, Ivanović je govorio o „kolektivnom buđenju i kako ne treba da žmurimo na zlo", a napisao ju je, kako je ranije rekao, „iz pozicije lika" iz video-igre Sims za vreme karantina tokom pandemije korona virusa.

Pre nastupa, u kratkom videu rođeni Čačanin Luk Blek se predstavio kao mačevalac ispred moderne britanske galerije Tejt i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Sloveniju je predstavljala grupa Džoker Aut (Joker Out) i oni su osvojili 21. poziciju na tabeli.

Toliko je energije oko ovih momaka, oni odišu samopouzdanjem, a njihove svilene pantalone odisale su vibracijama rok zvezda, napisala je BBC komentatorka Ema Sanders.

Hrvatski predstavnici, riječka grupa Let 3, pesmom Mama ŠČ o „malom, podlom psihopatu" i ludim scenskim nastupom u vojnim kaputima i na kraju u donjem vešu i sa raketama u rukama ponovo je ostavila upečatljiv utisak.

Pesmu mnogi tumače kroz aluzije na ruskog predsednika Vladimira Putina, a pažnju su privukli već polaskom u Liverpul, gde se grupa zaputila traktorom.

Posle glasanja publike, skočili su na 13. mesto gde su završili takmičenje.

Veterani riječke gitarske scene sa karakterističnim brkovima, nastali još u Jugoslaviji pre više od 35 godina, početkom aprila su prikazali ovo specijalno dizajnirano omanje vozilo zlatne boje „na električni pogon od obnovljivih izvora energije", za koje kažu da je „simbol transhumanizma".


Pogledajte video sa prve polufinalne večeri:


Koliko je interesovanje za ovo planetarno muzičko takmičenje pokazuje i to što su ulaznice za finale rasprodate za 36 minuta, a koštale su od 30 do 380 funti.

Prema propozicijama, svi takmičari su obavezni da uživo pevaju, bez obzira što su neki nastupi i fizički zahtevni.

Osim pobednice, Srbije, Hrvatske i Slovenije, u finalu su nastupili: Moldavija, Švajcarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Norveška, Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija i Jermenija.

Šest zemalja - takozvana Velika petorka: Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija, i prošlogodišnja pobednica Ukrajina - nastupile su u finalu bez prethodnog takmičenja.

Domaćin ovogodišnje Pesme Evrovizije trebalo je da bude Ukrajina, koja je prošle godine pobedila u Torinu, ali je zbog ruske invazije procenjeno da nema uslova za organizaciju.

Stoga je domaćinstvo dodeljeno Velikoj Britaniji, čiji je predstavnik prošle godine bio drugoplasiran.


Pogledajte i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk


(BBC News, 05.14.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »