Poljoprivrednici: Vlast se pravi luda, radikalizovaćemo blokade puteva

Beta 18.05.2023

Predstavnik poljoprivrednika koji protestuju i organizuju blokade saobraćajnica u Novom Sadu Radoslav Adamović izjavio je da će oni danas "radikalizovati" blokade puteva, jer se vlast "pravi luda" i ne odgovara na njihove zahteve.

Adamović je agenciji Beta rekao da će uskoro krenuti u protestnu vožnju i da će blokirati "neke ozbiljne saobraćajne tačke", a najverovatnije će to biti Klisanski most u Novom Sadu.

On je nadležno ministarstvo nazvao "ministarstvo protiv poljoprivrede".

"I ministarstvo protiv poljoprivrede i Vlada Srbije se prave ludi, prave se mrtvi", ocenio je Adamović.

Dodao je da su blokade saobraćajnica počele "na 10-12 mesta" u Srbiji.

Poljoprivrednici su juče u dva navrata organizovali blokadu puteva u Novom Sadu, kada se više desetina traktora preprečilo na gradskim saobraćajnicama.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru bez poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da se na dizel ne obračunavaju akcize i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

Poljoprivrednici iz Šumadije se spremaju za odlazak traktorima za Beograd

Poljoprivrednici iz Šumadije spremaju se da po podne krenu traktorima za Beograd gde će tražiti ispunjenje zahteva.

Jedan od predstavnika poljoprivrednika iz Rače Milan Milošević izjavio je da ima informacija da je Policijska uprava dobila nalog da "svako okupljanje ili kretanje izoluje".

"Zbog toga se sada dogovaramo kako ćemo da se organizujemo da, i pored toga, pođemo za Beograd", rekao je Milošević agenciji Beta, ističući odlučnost poljoprivrednika da istraju do ispunjena zahteva.

On je rekao da će danas za Beograd otići poljoprivrednici za područja Kragujevca, Batočine i Rače.

"Nažalost, primorani smo da na ovakav protest, jer vlast nema sluha za naše probleme", poručio je Milošević.

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić rekao je agenciji Beta da i on ima saznanja da će policija zaustavljati svaku kolonu sa više od tri traktora i neće dozvoliti dalje kretanje.

"Mi smo odlučni da idemo za Beograd, ali je pitanje dokle ćemo stići", kazao je Babić.

On je naveo da su poljoprivrednici od juče izloženi velikim pritiscima, kako kaže, sa svih strana, te da su mnogi danas otkazali učešće.

(Beta, 05.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »