Građanski preokret: Zašto je suspendovana Jankov, sumnjamo na zastrašivanje prosvetara

Beta pre 14 dana

Nevladino udruženje Građanski preokret iz Zrenjanina pozvalo je danas direktora tamošnje gimnazije Milana Radakovića da predoči javnosti sve detalje u vezi sa suspenzijom profesora sociologije Senke Jankov, izrazivši sumnju da je to učinjeno kako bi se "zastrašili prosvetni radnici koji učestvuju u protestima građana protiv nasilja".

Prema do sada dostupnim informacijama, Jankov se na teret stavlja kršenje člana 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji glasi: 'u ustanovi je zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe'", saopštio je Građanski preokret.

Kako je naglašeno, "s obzirom na to da javnosti nije poznato da se gospođa Jankov bavi stranačkim radom, opravdana je sumnja da se radi o zloupotrebi zakona po narudžbi aktuelne vlasti, kako bi se zastrašili prosvetni radnici koji učestvuju u protestima građana protiv nasilja".

"Vlast Srpske napredne stranke već dugo sve građane koji neguju kritičko razmišljanje i koriste ustavno pravo na slobodu govora, bez obzira da li su u pitanju novinari, članovi nevladinih organizacija, naučnici ili umetnici, tretira kao opoziciju, optužujući ih za rad protiv države", naveo je Građanski preokret.

(Beta, 05.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »