Vučić: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

Beta 09.06.2023

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za agenciju Rojters da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije, prenosi večeras Radio-televizija Srbije.

Prema Vučićevim rečima, Srbi na severu Kosova i Metohije su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

"Svi Srbi na severu Srbiju vide kao svoju zemlju, a ne Kosovo. To je realnost. Neko treba da se uhvati u koštac i tamo organizuje (nove) izbore", izjavio je predsednik Srbije, napomenuvši da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, i da se kosovski specijalci i albanski gradonačelnici još nisu povukli.

Kako je rekao, Vojska Srbije razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost.

"Naše vojne snage ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj gotovosti, jer to mnogo košta", izjavio je Vučić i dodao da je "finansiranje problem".

Takođe je rekao da je Beograd u pregovorima sa Francuskom oko kupovine borbenih aviona tipa Rafal i ocenio da bi njihovom kupovinom Srbija postala drugačija država i mnogo veća sila.

Vučić je rekao i da Srbija pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem, i da planira finalizaciju dogovora o kupovini 118 vojnih komunalnih vozila HMMWV, i da ih uveze do septembra.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje na evropskom putu, i kako je ocenio, uspela je da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznicima Rusijom i Kinom, prenosi RTS.

(Beta, 06.09.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »