Čupić: Aleksandar Vučić je inspirator nasilja

Beta 24.06.2023

Par hiljada građana okupilo se danas u 18 časova na protestu "Srbija protiv nasilja" ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Politikolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić ocenio je da je situacija u Srbiji takva da izgleda da samo nasilnici imaju pravo na život.

On je iostakao i da nema malog i velikog nasilja, već da se mora reagovati na svako, jer u suprotnom nasilnici lako šire nasilje i "useljavaju ga u sve prostore našeg života"

"Strahovi, ravnodušnost i nemoć su antidruštveni i antipolitički principi koji odgovaraju samo poremećenima, odnosno tiranskim prirodama, u našem slučaju Aleksandru Vučiću i njegovim uzurpatorima", istakao je Čupić.

Ocenio je i da je Aleksandar Vučić "glavni inspirator i pokretač nasilja".

Protest je počeo minutom ćutanja za juče preminulog Petra Mitrovića, koji je tako postao deveta žrtva masakra u Malom Orašju, i ukupno 19. u dve tragedije u Beogradu i kod Mladenovca.

Pre početka govora puštena je i pesma novosadskog uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija "Neko kao ti", koji je prošle godine preminuo nakon što je pretučen na ulici.

Na početku protesta građanima su se pridružili studenti koji su se prethodno okupili u 17 časova u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, gde su ispisivali transparente s porukama poput "Studenti ne ćute" i "Računajte na nas!".

Takođe, kao i prošle subote, pred početak protesta pojavila se i grupa građana sa transparetnom "Vrbas protiv nasilja".

Na najvećem transparentu, koji se nalazi na početku kolone, piše "Ispunite zahteve", tu su drugi na kojima piše "Promene ne možeš uhapsiti", "Mora borba", "Šetam za Špajz" i slično, a u koloni je primećena i zastava Ukrajine.

Kolona građana prolazi centralnim novosadskim ulicama, da bi se zaustavila kod Mosta Slobode čija blokada je planirana do 21 čas.

(Beta, 06.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »