Jovanović: Ostavka Vučića i vanredni fer izbori na svim nivoima izlaz iz krize

Beta 25.06.2023

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je jedini izlaz iz krize ostavka predsednika države Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima, ali fer, uz demokratrsku proceduru. "Prihvatanjem protivustavnog, protivdržavnog takozvanog francusko-nemačkog plana o Kosovu izgubio je legitimitet. Njegova kosovska poltika je doživila potpuni slom", rekao je Jovanović, na otvaranja sednice glavnog odbora te stranke, navodeći da Vučić mora da snosi i krivično-pravnu odgovornost. On je rekao da je za te izbore "Nova DSS spremna, naš cilj je da, nakon tih izbora, preuzememo odgovornost za vođenje državnih poslova". "Jačaćemo sa našim prijateljima iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije i negovati našu koaliciju NADA. O eventualnom širenju fronta, kad su ti izbori u pitanju, odlučivaćemo sa drugih strankama nacionalne orijentacije onda kada bude izvesno da će tih izbora biti i na kom će nivou biti raspisani", naglasio je Jovanović.

{Video1:}

Jovanović: Gnev građana na protestima opravdan, ne pozivamo zvanično ali učestvujemo Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je gnev građana pokazan u protestima opravdan i da treba učiniti sve da uspeju, ali da ta stranka neće zvanično pozivati da se u tim protestima učestvuje, mada njeni funkcioneri i članovi na njih izlaze.

"Naša relativna uzdržanost proističe iz odgovornog stava prema protestima i prema našoj želji da oni uspeju. Izneli smo na vreme i jasno delu opozicije kako vidimo situaciju i vrlo konkretan predlog, ali za taj predlog nije bilo sluha i to smo primili k znanju", rekao je Jovanović na otvaranju sednice glavnog odbora, navodeći da će više o tome govoriti na zatvorenom delu. Kako je dodao, "sve naše rezerve, kako prema načinu i brzini na koju su protesti organizovani, tako i prema načinu kako su formulisani zahtevi, zadržali smo za sebe, sa njima nismo izlazili u javnost, to nećemo činiti ni ubuduće". "Naši članovi, funkiconeri, su odlazili na proteste, ali kao stranka nismo uputili zvanični poziv našim simpatizerima, glasačima, građanima da na proteste izađu, jer u organizaciji protesta ne učestvujemo pa stoga za njih ne možemo da snosimo odgovornost", naveo je Jovanović. Govoreći o protestima, on je istakao da je ljudima u Srbiji "dozlogrdio način vladavine Vučića i njegovog režima". "Sveopšta korupcija, brojne afere, bahatost vladajuće elite i njihove biznis kombinacije, krajnje vulgarna medijsko-propagandna mašinerija, skoro svakodnevna vanredna obraćanja Vučića, partijska zapošljavanja, namatanje prostakluka kao obrasca ponašanja", rekao je Jovanović iznoseći primede o aktuelnim vlastima u Srbiji.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 06.25.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »