Šta se to dešava u Nemačkoj, otkud toliki stečajevi? "Zbog jednog razloga Evropa kleca, lišila se svoje industrije i mnogo zavisi od sveta!"

Blic 29.06.2023
Šta se to dešava u Nemačkoj, otkud toliki stečajevi? "Zbog jednog razloga Evropa kleca, lišila se svoje industrije i mnogo…

Stečajevi preplavljuju nemačku industriju koja decenijama slovi za najjaču evropsku ekonomiju. Samo u poslednjih nekoliko meseci zatvoreno je preko 700 poslovnica, a više od 3.000 radnika je ostalo bez posla. Na udaru je nekoliko industraija, a stručnjaci imaju jasan odgovor kada ih pitate za razlog. Pominju rastuću inflaciju, rat u Ukrajini, ali i celokupnu krize u svetu i ono što je loša vest - tvrde da ovo nije kraj.

Prema zvaničnim podacima Federalnog biroa za statistiku (Destatis), 18,2 odsto je više nelikvidnih preduzeća u prvom kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal lane. Nemački sudovi prijavili su 4.117 korporativnih insolventnosti u prva tri meseca ove godine. Broj redovnih stečajeva u Nemačkoj raste mesečno za oko tri odsto. - Evropa se dobrim delom lišila domaće industrije i veliki broj fabrika je otišao na istok Evrope, u Rumuniju i Bugarsku, a neke na istok sveta.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »