Lideri EU usvojili zaključke samita: Izostanak deeskalacije na Kosovu znači negativne posledice

Beta 30.06.2023

Lideri zemalja članica EU usvojili su danas u Briselu zaključke dvodnevnog samita u kojima se, između ostalog, osuđuju nasilni incidenti na severu Kosova, poziva na hitnu deeskalaciju i upozorava na negativne posledice u slučaju njenog izostanka.

Šefovi država ili vlada članica EU u zaključcima pozivaju na hitnu deeskalaciju na severu Kosova, na osnovu plana Unije od 3. juna, koji predviđa povlačenje kosovskih policajaca i srpskih demonstranata iz područja zgrada lokalnih samouprava, raspisivanje novih izbora uz učešće Srba i punu primenu dogovora postignutih u dijalogu.

"Strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh u deeskalaciji tenzija imaće negativne posledice", stoji u zaključcima, u čiji je nacrt agencija Beta imala uvid.

Dodaje se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU i brza implementacija Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegovog Implementacionog aneksa, što, kako se navodi, uključuje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Juronjuz Srbija.

Lideri članica EU su u zaključcima istakli i "potpunu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i podršku ubrzanju pristupnog procesa", pozivajući se na deklaraciju samita Zapadni Balkan-EU iz Soluna 2003. godine i na zaključke samita o proširenju iz juna 2022. godine.

Glavne teme dvodnevnog samita EU bile su nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom, i tenzije na Kosovu.

(Beta, 06.30.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »