Ambasador Ukrajine: Računamo na pojačanu podršku Srbije jer branimo zajedničku budućnost

Beta 04.07.2023

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da njegova država očekuje pojačanu podršku Srbije, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ukrajina danas ne brani samo sebe, već i naše zajedničke evropske vrednosti i budućnost. Stoga računamo će država kandidat za članstvo u EU, Srbija, pojačati podršku borbi ukrajinskog naroda", naveo je on u pisanoj izjavi.

On je istakao da je eskalacija tenzija na Kosovu "pre svega u interesu" Rusije "koja bi na taj način skrenula bar pažnju Evrope sa ruskih ratnih zločina u Ukrajini".

"Nije slučajnost to što je situacija na severu Kosova počela da eskalira prošle godine upravo posle neuspeha ruskog blickriga protiv Ukrajine", rekao je Tolkač i ponovio "principijelni stav Ukrajine" da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Tolkač je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako je naveo, skrenuo pažnju na događaje u Ukrajini, na humanitarnoj pomoći koju dobija ukrajinski narod i na stvaranju izuzetno povoljnih uslova za raseljene iz Ukrajine koja su utočište našla u Srbiji.

(Beta, 07.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »