Jovo Bakić: Izjava Ane Brnabić da je skupštinska rasprava gubljenje vremena je besmislena

Beta 04.07.2023

Profesor Filizofskog fakulteta u Beogradu sociolog Jovo Bakić ocenio je danas "besmislenom" izjavu premijerke Ane Brnabić da je skupštinska rasprava o bezbednosti u Srbiji "gubljenje vremena". 

Bakić je agenciji Beta kazao da su izjave Brnabić često besprizorne i besmislene, ali i da je u ovom slučaju "s jedne strane u pravu". 

"Čemu služi skupština kod nas? Bukvalno ničemu. Naš politički život se odvija pred kamerama Pinka i Hepija, a ponekad i na RTS-u, gde gostuje nepomenik (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) kao šef jednog kriminalizovanog režima. Čitav politički život je sveden na svakodnevna njegova obraćanja nama, često pričajući stvari koje su van pameti", rekao je profesor. 

Kad se neko svakodnevno obraća, dodao je, čak i da je genije ne bi mogao da stalno da govori pametne stvari. 

"A kad nije genije, onda tek imate tragediju", istakao je Bakić. 

Po njegovim rečima premijerka Brnabić je izjavom da je skupštinska rasprava o bezbednosti u Srbiji "gubljenje vremena", samo konstatovala činjenično stanje. 

"Brnabić je besmislenom izjavom pokazala kakva je priroda režima i u kakvom društvu mi živimo. Da je Srbija normalno društvo, rasprava o bezbednosti zemlje, posle dve strašne tragedije, svakako da ne bi bila gubljenje vremena", ocenio je Bakić. 

On je prokomentarisao i sinoćnje gostovanje optuženog Predraga Koluvije na televiziji s nacionalnom frekvencijom, rekavši da je nedopustivo da osoba kojoj se sudi za najteža krivična dela drži lekcije naciji. 

"Čovek koji je optužen za proizvodnju ogromne količine droge gostuje u istoj emisiji i pred istim 'novinarom' kao i predsednik Srbije. Policijski inspektori su doveli u vezu Koluviju s najvišim predstavnicima režima. I kad sve to vidite i čujete jeza vas podilazi od svega", kazao je Bakić i naglasio da srpsko društvo nema nikakve veze s pravdom. 

Bakić smatra da su Protesti protiv nasilja pokazali da je društvo ipak živo i da je spremno za borbu za normalnu Srbiju. 

"Režim je postao svestan da nije uspeo da društvo sasvim anestezira i da ga stalno drži u komatoznom stanju. Vrh režima dobro zna da kada se društvo probudi onda se njihov manevarski prostor znatno sužava i polako se približava trenutak kada će ih narod juriti po ulicama", zaključio je profesor Bakić. 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su poslanici iz opozicije "politički zlouprebili skupštinsko zasedanje", navodeći da "pričaju deset puta iste stvari" iako je ona "dala odmah obrazloženje na sve", kao i da vlada ne može da smeni Regulatno telo za elektronske medije (REM). 

"Treba da građani znaju da je ovo gubljene vremena za čitavu zemlju. U ovom trenutku izuzetno važni zakoni čekaju na usvajanje u Skupštini. Koriste (iz opozcije) zasedanje za svoju političku promociju i o svemu van dnevnog reda pričaju", rekla je Brnabić za TV Hepi.

(Beta, 07.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »