Građani aplauzom dočekali inspektora Dušana Mitića ispred Specijalnog suda

Beta 11.07.2023

Građani i predstavnici proevropske opozicije dočekali su aplauzom i povicima podrške "Ne damo Dušana" i "Bravo" inspektora Dušana Mitića koji je nešto pre 10.00 ušao u zgradu Specijalnog suda, gde danas svedoči u predmetu "Jovanjica".

Okupljeni građani zvižducima i povicima "Lopovi, lopovi" dočekali su prvoopuženog u slučaju "Jovanjica" i vlasnika tog imanja koje je optužnica definisala kao "fabriku droge" Predraga Koluviju, a na skup ispred ispred Specijalnog suda došli su na poziv opozicije sa poslednjeg protesta "Srbija protiv nasilja", da bi zajedno podržali inspektore MUP-a Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića.

{Video1:}

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je novinarima ispred zgrade suda da su se građani okupili u znak podrške Mitiću i Milenkoviću, ali i zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Dubaija, "da svaka kuća u Srbiji ima ono što je nađeno u Jovanjici", što je indicija da je to "državni projekat".

Milivojević je kazao da neki iz opozicije o predmetu "Jovanjica" znaju mnogo više detalja nego što je rečeno.

On je kazao da sada nema konkretnih dokaza, ali da će se građani, kada režim bude pao, "čuditi u kakvoj su državi živeli", kao i da će na optuženičku klupu uz Predraga Koluviju "uskoro sesti nalogodavci afere Jovanjica".

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je novinarima da "kada nepravda postane pravilo, otpor građana mora da postane obaveza".

"Naša je obaveza da podržimo ljude koji su zdravo tkivo u sistemu", istakao je Aleksić.

Govoreći o slučaju Jovanjica, on je rekao da se ne sme odustati dok se ne otkrije ko su nalogodavci za stvaranje "najveće plantaže marihuane u Evropi".

On je kazao da kada "predstavnici vlasti brane Koluviju, a napadaju inspektore koji su Jovanjicu otkrili, oni brane sebe", dok su inspektorima ugroženi životi umesto da budu odlikovani.

"Predrag Koluvija je samo izvođač radova", rekao je Aleksić i dodao da je cilj da se optužnicom obuhvate i nalogodavci tog projekta, kao i da "predstoji formiranje optužnice 'Jovanjica 3'" koja će se time baviti.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je rekla da inspektore Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića, koji su otkrili slučaj "Jovanjica", štiti jedino javnost i "jedino ih javnost održava u životu".

Ona je rekla da u predmetu "Jovanjica" prvooptuženog Predraga Koluviju u sudnici brani Vladimir Đukanović, koji je i predsednik Odbora za pravosuđe u Skupštini Srbije, a van sudnice ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Prema njenim rečima, Gašić je pokušao i da obmane javnost izjavom da je sa Koluvijom "imao kontat samo jednom porukom", i da brani kriminalce izjavom da "Mitić može i da laže na sudu".

"Što nije tačno, može da laže samo optuženi Predrag Koluvija", rekla je Tepić novinarima ispred Specijalnog suda i dodala da je Gašić svojom izjavom o inspektorima pokušao da ponizi i pravosuđe koje je formiralo predmete "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2".

Tepić koja je i narodna poslanica, rekla je da Jovanjica nije plantaža marihuane, već da je optužnica definisala "kao najveću fabriku droge u Evropi" na kojoj je uzgajan i skank, koji je "najjača droga".

Zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana pre Mitićevog ulaska u Specijalni sud prisustvovali su i poslanici Zeleno - levog kluba - Ne davimo Beograd, poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, poslanik SSP-a Borko Stefanović, poslanici koalicije Moramo Đorđe Miketić i Nebojša Zelenović i drugi.

Zgradu Specijalnog suda obezbeđuje veći broj policajaca i pripadnika Žandarmerije, od kojih su neki naoružani dugim cevima, a jedan broj građana ostao je ispred suda i nakon što je Dušan Mitić ušao da svedoči, odnosno da odgovara na pitanja odbrane, kako je za danas predviđeno.

(Beta, 07.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »