Saracin: Situacija na Kosovu ima negativan uticaj na evropsku perspektivu celog regiona

Beta 14.07.2023

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin (Sarrazin) izjavio je danas da je za međunarodnu zajednicu važno formiranje Zajednice srpskih opština na severu Kosova i da trenutna situacija ima negativan uticaj na evropsku perspektivu celog regiona.

Saracin je u izjavi za Radio-Televiziju Srbije (RTS) rekao da je potrebno smiriti situaciju i vratiti se na primenu Ohridskog sporazuma, a kako je ocenio, najava kosovskih vlasti o smanjenju prisustva na severu Kosova samo mali prvi pozitivan korak.

"EU je postavila jasan plan od tri tačke koji podrazumeva da nema prisustva specijalnih policijskih snaga više na severu i u blizini zgrada opština i smanjenje od 25 odsto je korak ka tome, ali očito ne ispunjavanje zahteva Unije", ocenio je Saracin.

Prema njegovim rečima, potrebno je smirivanje situacije obe strane na Kosovu, i da je neophodno primeniti Ohridski sporazum koji "nije savršen, ali je velika šansa za rešavanje zastoja".

"Znam da zvuči smešno kada dođu zapadne diplomate i kažu da obe strane treba da se suzdrže, ali ovde imamo primer kako obe strane mogu pozitivno da doprinesu. Treba nam potvrda jasne volje srpske strane da primeni sporazuma iz Ohrida i da Priština uradi ono što je pozivamo da uradi", rekao je Saracin.

Dodao je da EU od Prištine traži premeštanje gradonačelnika u druge objekte iz zgrada opština i sklanjanje policijskih snaga, kao i održavanje izbora za četiri gradonačelnika sa učestvovanjem Srpske liste.

Srbija mora da promeni retoriku u vezi sa Ohridskim sporazumom i da ga potpuno primeni, rekao je Saracin i dodao da je za međunarodnu zajednicu ključno formiranje ZSO.

"Mi o tome pričamo svakog dana sa kosovskim partnerima. Moramo da smirimo tenzije, imamo opasnu situaciju, moram da priznam da sam često u Mitrovici, takođe u Severnoj Mitrovici, pričam sa mnogo Srba, zbog ove situacije ljudi bukvalno pate", dodao je nemački zvaničnik.

Saracin je o nemačko-srpskim odnosima rekao da postoje političke nesuglasice, kao što stav prema Rusiji, ali je dodao da su odnosi ipak dobri uprskoj teškoj prošlosti.

"Takođe, mislim da komunikacija predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića o Ohridskom sporazumu nije bila dobra. Ona je potkopala poverenje u njegov rad i na Kosovu i kod ogromnog dela nemačkog javnog mnjenja. Ali, sa druge strane, imamo dobre odnose", rekao je Saracin.

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi jesu dobri uprkos teškoj prošlosti.

"Dakle, vidite nas kao prijatelja koji ima neslaganja sa vama o zaista važnim pitanja i nadamo se da ćemo ih prevazići na putu ka EU", dodao je on.

(Beta, 07.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »