U Parizu otvorena zajednička izložba umetnika iz Severne Makedonije, Albanije i Srbije

Beta 14.07.2023

Ministarke kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije izjavile su na otvaranju likovne izložbe "Supstrati" u Kulturnom centru Srbije u Parizu da će nastojati da se kulturna saradnja njihovih država dodatno unapredi novim idejama i projektima.

Zajednička izložba po tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije potvrdila je da postoji veliki umetnički potencijal tri zemlje, kao i mogućnosti koje otvara autentična regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Srbije.

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je u Parizu da je otvaranje zajedničke izložbe veliki uspeh i da se kroz likovno stvaralaštvo širokoj međunarodnoj publici pošalje poruka da region Zapadnog Balkana deo rešenja, a ne problema.

"Kroz umetnost koja ne poznaje granice, kroz dobru saradnju umetnika koji nisu imali ni jezičke barijere niti neke predrasude jedni prema drugima, možemo da pokažemo kako mi možemo u budućnosti da izgradimo jedan divan prostor kakav je svakako prostor Zapadnog Balkana", poručila je ona.

Ministarka kulture  Albanije Elva Margariti rekla je da smatra simboličnim činjenicu da je u velikoj zemlji "slobode, jednakosti i bratstva" umetnost ujedinjena pokazujući još jednom snagu koju ima kao jezik komunikacije, saradnje i rušenja svih barijera.

"Kultura  predstavlja mostove, spaja ljude i ruši sve barijere, a to upravo pokazuje i izložba 'Supstrati'", rekla je Margariti.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da je potpisivanje memoranduma o saradnji prošle godine bilo veoma važno i da su se ministarke kulture sve tri države dogovorile da će posebna pažnja biti posvećena promovisanju projekata iz oblasti kulture u okviru Otvorenog Balkana.

"Naša saradnja je na najvišem mogućem nivou i nas tri ministarke kulture ćemo biti u kontaktu i videti šta je sledeće što možemo da uradimo. Nadam se da će svaki naredni događaj biti veći i značajniji", rekla je ona.

Tri ministarke ukazale su i da je  inicijativa koja je najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, važna i na polju kulture i da je cilj da se ona dodatno učvrsti i unapredi a u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

(Beta, 07.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »