Bošković: Formiranje i naoružavanje Vojske Kosova je posledica Briselskog sporazuma

Beta 21.07.2023

Vojni komentator Petar Bošković izjavio je danas da je formiranje i naoružavanje Vojske Kosova posledica prvog Briselskog sporazuma iz 2013. godine, dok poslanik Ljubinko Đurković smatra da je primarni cilj formiranja te vojske ulazak Kosova u NATO. 

Bošković je agenciji Beta kazao da su nakon potpisivanja Briselskog sporazuma sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji predate Prištini i da formiranje Vojske Kosova nije bila neočekivana odluka kosovskih vlasti. 

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Prištini predao pravosuđe, policiju i lokalnu samoupravu i tako je Srbija izgubila svaki uticaj na Kosovu. Formiranje i sada nabavka moćnog naoružanja za Vojsku Kosova još više će umanjiti uticaj Srbije na toj teritoriji, a Kosovo će postati samostalnije", ocenio je Bošković. 

Prema njegovim rečima, Vojska Kosova je opremljena moćnim protivtenkovskim raketama i dronovima 'bajraktar', tako da će ubuduće svaki dolazak Vojske Srbije u blizini Kosova biti besmislen. 

"Iako proces formiranja Vojske Kosova traje već godinama, naše vlasti nikada nisu adekvatno reagovale, a sada smo po tom pitanju potpuno nemoćni. Vučić je, pokazalo se, poklonio Kosovo zarad ličnih interesa. Ako bi Vojska Srbije sada došla u Kopnenu zonu bezbednosti, Vojska Kosova bi izvela transportere s protivtenkovskim raketama koje probijaju oklop debljine 100 milimetara", istakao je Bošković. 

Penzionisani pukovnik i poslanik Ljubinko Đurković rekao je Beti da Vojska Kosova s rezervnim sastavom broji oko 20.000 vojnika. 

"Srbija je odocnila s reakcijom na osnivanje takozvane Vojske Kosova tako da smo dozvolili da danas ta vojska s rezervnim sastavom broji oko 20.000 pripadnika s dosta savremenog i borbeno kvalitetnog naoružanja. Tu vojsku i njihov komandni kadar su proteklih godina obučavali instruktori iz Hrvatske i Turske", rekao je Đurković, koji je 1999. godine bio jedan od komandanata odbrane Košara. 

Kazao je da aktivni sastav Vojske Kosova broji 3.000-5.000 obučenih vojnika. 

Po njegovim rečima, jedan od ciljeva formiranja i naoružavanja Vojske Kosova je da se zaokruži teritorijalnost takozvane Republike Kosovo. 

"Takođe, osavremenjivanjem vojske njihov primarni cilj je da uđu u NATO. Ne postoji opasnost da ta vojska deluje na teritoriji centralne Srbije, jer bi to za njih bila ubitačna misija", ocenio je Đurković. 

On smatra da će Vojska Kosova dodatno ugroziti bezbednost srpskog naroda na Kosovu. 

"Oni će sigurno formirati vojne baze na administrativnim linijama i tako izolovati srpski narod na severu Kosova", ocenio je Đurković. 

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da Priština naoružava svoje Kosovske snage bezbednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u Vojsku Kosova, čime se "najflagrantnije "krše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum. 

"Osim dronova, kao donacije Turske, dobili su i druge sisteme – haubice, minibacače, vrlo moćan protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme. Svoje oficire i podoficire šalju na školovanje u različite zemlje NATO pakta, imaju i zajedničke vežbe", rekao je Vučević. 

Vlada Kosova je 2018. godine donela odluku o formiranju Vojske Kosova.

(Beta, 07.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »