Mađarska kupuje nemačko-izraelske dronove samoubice

Beta 22.07.2023

Nemački Rajnmetal potpisao je ugovor sa Mađarskom za prodaju izraelskih dronova samoubica "Heroj", vrednih više stotina miliona evra, saopštila je ta kompanija.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, isporuka dronova samoubica za mađarske oružane snage počinje iduće godine i trajaće do 2025. godine.

"Heroj spadaju u porodicu najsavremenijih kamikaza dronova u svetu. Proizvod su izraelske kompanije UVision. Za proizvodnju i snabdevanje evropskog tržišta nadležan je Rajnmetal sa kojim je UVision sklopio strateško partnerstvo oktobra 2021. godine", piše u tekstu.

Portal podseća da Mađarska neguje bliske odnose sa Izraelom a da je nemački Rajnmetal jedan od ključnih partnera u modernizaciji vojske i odbrambene industrije.

"U paketu vrednom više od dve milijarde evra Budimpešta je od ove kompanije već naručila borbena vozila pešadije nove generacije Links, koja će se proizvoditi u novom pogonu u mađarskom gradu Zala", dodaje se.

Letelice "Heroj" čini porodica od šest visokomaneverskih kamikaza dronova različitog dometa i bojevih glava koji su prema proizvođačkoj specifikaciji sposobni za autonomno izviđanje, prepoznavanje, praćenje i gađanje ciljeva u zonama intenzivnog elektronskog ometanja.

Dronovi mogu da se lansiraju sa zemlje, iz helikoptera i brodova i pogodni su za uništavanje raznovrsnih ciljeva - od pešadije, vozila u pokretu, tenkova, protivničke fortifikacije, sistema PVO do objekata kritične infrastrukture.

U zavisnosti od modela, "Heroj" može da ima bojevu glavu težine od pola kilograma do čak 50 kilograma a domet varira od 15 do više od 200 kilometara.

Različite tipove "Heroj" kamikaza dronova do sada su naručili marinski korpus SAD, oružane snage Italije, a na društvenim mrežama se tvrdi da su u toku pregovori sa Češkom kao i da ih od aprila 2023. koriste oružane snage Ukrajine.

(Beta, 07.22.2023)

Mađarska »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »