Regionalna kancelarija Poverenika otvorena u Nišu

Beta 31.07.2023

Nakon Novog Sada, i Niš je dobio regionalnu kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik Milan Marinović izjavio je danas na svečanom otvaranju da će zahvaljujući regionalnoj kancelariji, građani, udruženja građana i mediji moći da brže, lakše i efikasnije komuniciraju sa Poverenikom kada im je bilo šta potrebno što se odnosi na informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Otvaranje kancelarije u Novom Sadu dalo je jako pozitivne rezultate. Građani se javljaju, postavljaju pitanja. Tako nešto očekujem i ovde", kazao je Marinović.

Prema njegovim rečima, kancelarije su "kontakt tačka" između Poverenika kao nezavisnog državnog organa i građana, ali nakon njihovog otvaranja građanima neće biti zatvoren kanal za komunikaciju sa sedištem u Beogradu.

Marinović je izjavio da su, na žalost, istraživanja pokazala da građani, pre svega van Beograda, i dalje nisu upoznati koja dva značajna ljudska prava štiti Poverenik, zbog čega treba da mu se obrate, a zbog čega ne.

"Jedna od glavnih mojih ideja kada sam 2019. godine postao Poverenik je da se ovaj državni organ otvori, izađe iz Beograda i približi građanima Srbije, lokalnim medijima i lokalnim udruženjima", istakao je Marinović.

On je kazao da svako ko je nezadovoljan postupanjem organa vlasti, bilo da se ono sastoji u ćutanju ili dobijenim odgovorom, može da se žali Povereniku.

"Poverenik jedini u Srbiji može da vam obezbedi informaciju, ukoliko je niste dobili odmah na zahtev. To ne može sud. Sud može da kazni odgovorno lice, ali ne može da vam obezbedi informaciju", naglasio je Marinović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je i dalje prisutna pojava da maltene svako javno preduzeće ili organ upravljanja ima svog takozvanog "dežurnog tražioca informacije".

"Mi imamo veliki broj zloupotreba prava iz zakona koje su i na štetu čestitih i savesnih tražilaca informacija. Gledaćemo da to izmenama zakona svedemo na najmanju moguću meru", rekao je Marinović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da otvaranje regionalne kancelarije Poverenika predstavlja jednu vrstu decentralizacije i korak bliže republičkim institucijama.

Kancelarija Povernika otvorena je u prostorijama grada Niša u Ulici Milojka Lešjanina.

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

(Beta, 07.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »