U Otočcu i Doljanima odata pošta hrvatskim i srpskim žrtvama 'Oluje'

Beta 03.08.2023

U centru Otočca i u ličkom selu Doljani danas su gradske vlasti Otočca i Srpsko narodno vijeće (SNV) zajedno održali komemoraciju hrvatskim braniteljima i srpskim civilima, žrtvama vojno-policijske operacije "Oluja" 1995. i ukazali na važnost uzajamnog poštovanja žrtava.

U Otočcu su predsednik SNV-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Goran Bukovac polaganjem cveća na Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata odali počast hrvatskim žrtvama u Domovinskom ratu, prenosi agencija Hina.

Bukovac je rekao da je zajednički pijetet prema hrvatskim žrtvama u Otočcu i srpskim žrtvama u Doljanima "važan iskorak u Ličko-senjskoj županiji u odnosima hrvatskog i srpskog stanovništva, te važan zalog za budućnost".

Pupovac je istakao da u SNV-u praktikuju politiku sećanja tako da "se izmire žrtve, a da se mire živi i poštuju stradali i mrtvi" i založio se za politike sećanja kroz koje ne bi bilo daljeg sukobljavanja.

Zajedničke komemoraciju žrtvama, rekao je on, retko se događaju, zato imaju posebnu snagu i važnost. To nije dovoljno, ali je u sadašnjim okolnostima važna poruka.

Na pitanja o različitim gledanjima na Oluju u Hrvatskoj i Srbiji, Pupovac je odgovorio da "rasprave o političkim pitanjima o ratnim događanjima treba voditi u mirnijim i razumnijim okolnostima".

U Doljanima SNV održalo centralnu komemoraciju za srpske civile, žrtve "Oluje" i zajednički je odata počast i njima.

Kod nedovršene Crkve Rođenja Presvete Bogorodice saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević istakao je važnost održavanja sećanja na stradale sunarodnike i na sve pripadnike srpskog, hrvatskog i drugih naroda koji su u ratnim godinama ostali bez svojih zavičaja, bližnjih i imovine.

Tokom “Oluje” u selima nekadašnje opštine Otočac deo meštana, većinom starijih, nemoćnih i bolesnih, nije napuštao svoja sela, pa je deo njih usmrćen od 4. do 8. avgusta 1995, neki na pragovima vlastitih domova, u svojim dvorištima, a neki su zapaljeni u kućama, prenosi Hina.

Komemoraciji u Doljanima prisustvovali su i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i Dokumente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Na mestu gdje su pred svojim kućnim pragom stradali stanovnici koji su tokom "Oluje" ostali u svojim kućama, pravoslavni sveštenik je održao je parastos, žrtvama su u spomen položene ruže i pročitana je "Izjava sećanja" SNV-a, koja se u znak sećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu čita na sednicima svih veća srpske nacionalne manjine.

(Beta, 08.03.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »