Gajić (Narodna stranka): Političko razilaženje počelo kada je Jeremić potpisao deklaraciju o Kosovu

Beta 07.08.2023

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je "političko razilaženje" u toj stranci počelo u oktobru 2022. godine, kada je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić potpisao Deklaraciju o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Gajić je za televiziju Euronjuz Srbija rekao da se "kulminacija dogodila neuspešnim pokušajem neprijateljskog preuzimanja Narodne stranke, koji je izvela grupa okupljena oko Miroslava Aleksića".

"Neprijateljsko preuzimanje znači da je neko izvan Narodne stranke pokušao da je stavi pod političku kontrolu i da je svrsta u jedan blok… Ima tu svega, ne samo drugih opozicionih stranaka, nego i stranih ambasada, medija i mnogo je onih koji su zainteresovani", rekao je Gajić, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

Gajić je istakao da Narodna stranka insistira na politici koja prvenstveno podrazumeva odlučno protivljenje "francusko-nemačkom" sporazumu za nezavisnost "Kosova".

"Protivimo se uvođenju sankcija Rusiji i zalažemo se za oštru politiku protiv svega što podrazumeva Rio Tinto. Narodna stranka smatra, takođe, da bi opozicija mogla da ugrozi režim Aleksandra Vučića samo saradnjom desnog bloka i takozvanog građanskog bloka", rekao je Gajić.

Gajić je naveo da su stvoreni uslovi za fer i demokratske izbore na stranačkoj skupštini, zakazanoj za 22. oktobar, na kojoj će se birati predsednik i rukovodstvo stranke, ali da su Aleksić i Borislav Novaković od toga odustali i "krenuli u raskolništvo i otcepljenje od stranke".

"Moguće je da su poverovali u spin da će republički i lokalni izbori biti održani na jesen i da ih je to gurnulo u brzinu, ali ipak je to višak emocija, a manjak analize i zato su napravili tako politički naivne stvari. Izbori će sigurno biti tek na proleće sledeće godine", rekao je Gajić.

Gajić je, povodom Aleksićevih navoda da je iz Narodne stranke istupilo 106 odbora, rekao da stranka ima ukupno 67 funkcionalnih odbora, dok ostalo čine povereništva, koja nisu prerasla u odbore u roku predviđenim stranačkim statutom.

"Ako bi bila istina da je 106 odbora uz Aleksića, onda on ne bi imao problema da pobedi na izborima za predsednika stranke, ali to nije tako. Narodna stranka ima oko 11.000 članova, a juče ju je napustilo njih 264", naveo je Gajić.

Istakao je da će Narodna stranka ubuduće biti "jasnija u političkim porukama i biće mnogo manje disonantnih tonova".

"Bićemo mnogo jasniji građanima nego do sada. Poslanička grupa Narodne stranke je konzistentna, a oni koji su otišli moraće da traže jednog poslanika kako bi formirali poslanički klub, ali to je njihova stvar, oni su krenuli u raskolništvo, pa neka vide šta će", rekao je Gajić.

(Beta, 08.07.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »