Kina lansirala meteorološki satelit FY-3F

Beta 08.08.2023

Kina je lansirala satelit u svemir iz centra za lansiranje satelita Điućkuan na severozapadu Kine.

Satelit Fengjun-3F (FY-3F) lansiran je 3. Avgusta u 11:47 po pekinškom vremenu raketom-nosačem Dugi marš-4C(Long March-4C) i uspešno je ušao u planiranu orbitu, prenosi Sinhua.

Satelit je razvila Šangajska akademija za tehnologiju svemirskih letova (SAST) u okviru Kineske korporacije za vazduhoplovne nauke i tehnologiju (China Aerospace Science and Technology Corporation), a njegovim sistemom zemaljskih aplikacija upravlja Kineska meteorološka uprava (CMA).

Kao meteorološki satelit sa konfiguracijom opterećenja i indikatorima performansi koji su dostigli međunarodni napredni nivo, FY-3F će preuzeti dužnosti u orbiti od FY-3C satelita i pružati usluge u oblastima kao što su vremenska prognoza, predviđanje klime, praćenje katastrofa i monitoring životne sredine.

Novi satelit je opremljen naprednim mikrotalasnim termometrom, mikrotalasnim higrometrom i infracrvenim hiperspektralnim atmosferskim detektorom, rekao je Li Haišeng iz SAST-a, koji komanduje satelitskom misijom.

U poređenju sa FY-3C, broj atmosferskih vertikalnih kanala za detekciju koje pruža FY-3F povećan je za preko 40 puta, što znači da će novi satelit imati preciznije razumevanje atmosferske temperature i stratifikacije vlažnosti, rekao je Li.

Kombinovanjem mikrotalasnih i optičkih instrumenata za detekciju atmosfere, FY-3F može da otkrije informacije o atmosferskoj temperaturi i vlažnosti koje je teško razlikovati ljudskim okom, omogućavajući mu da izvrši preciznije trodimenzionalno skeniranje atmosfere, tako da tajfuni i kišne oluje mogu biti efikasno praćeni.

Novi satelit će dodatno poboljšati pravovremenost i tačnost vremenske prognoze i dati veći doprinos prevenciji i smanjenju katastrofa, rekao je Čen Dženlin, šef CMA.

FY-3F takođe ima dinamičko praćenje karakteristika prostorno-vremenske distribucije i promenljivih trendova globalnih atmosferskih gasova u tragovima, što postiže sa velikom preciznošću i visokom frekvencijom.

Pored toga, FY-3F ima unapređenu sposobnost detekcije ultraljubičastog zračenja i opremljen je sa dva novorazvijena ultraljubičasta hiperspektralna detektora za daljinsko ispitivanje, rekao je Vang Đinhua sa SAST-a. Vang je glavni projektant satelita.

Od detektora, istraživači mogu dobiti korisne informacije za klimatske promene, atmosfersku hemiju i istraživanje atmosferskog okruženja.

Trenutno je u orbiti devet Fengjun meteoroloških satelita, koji pružaju proizvode i usluge podataka za 129 zemalja i regiona širom sveta.

(Beta, 08.08.2023)

Kina »

Ključne reči

Najnovije vesti »