EFJ izrazio zabrinutost zbog zabrane novinarki RTS-a da uđe i izveštava sa Kosova

Beta 09.08.2023

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost zbog slučaja novinarke Radio-televizije Srbije Svetlane Vukmirović kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na Kosovo i nesmetano obavlja svoj posao, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

"EFJ se pridružuje svojim podružnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i organizacijama civilnog društva (ECPMF, CPJ, FPU, OBCT) u pisanju kosovskim vlastima kako bi izrazili zabrinutost zbog slučaja novinarke Svetlane Vukmirović, kojoj je od 2018. godine u više navrata odbijen ulazak na Kosovo i onemogućeno obavljanje posla", navodi se u saopštenju EFJ koje je preneo UNS.

Oni podsećaju da se "najnoviji slučaj dogodio 1. maja, kada je Vukmirovićevoj, koja radi za RTS, ponovo zabranjen ulazak na teritoriju Kosova uz obrazloženje da se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodni odnose".

UNS navodi da je povodom tog slučaja EFJ uputila pisma kosovskim ministarstvima unutrašnjih i spoljnjih poslova, kao i Ombudsmanu, u kojima je zatraženo objašnjenje zašto je novinarki odbijen ulazak.

(Beta, 08.09.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »