Završetak radova na Vodotornju na Paliću do kraja godine

Beta 09.08.2023

Predsednik Skupštine preduzeća "Park Palić" Ištvan Pastor izjavio je danas da će radovi na Vodotornju, jednom od simbola Palića, biti završeni do kraja ove godine.

Sredstva za radove obezbedjeni su iz pokrajinskih izvora u iznosu od 21,4 miliona dinara, a radove obavlja "Ornament inženjering" iz Beograda uz nadzor Medjuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

"Biće zamenjeni svi oštećeni drveni elementi, delovi opeke, biće urađena potpuna zaštita fasade i osvetljenje čitavog objekta. Objekat je zaslužio da dobije novo ruho, da bude obnovljen i priveden onom stanju u kakvom je bilo pre 111 godina", rekao je Pastor novinarima ispred palićkog Vodotornja.

Od 1910. godine, kada je završen, Vodotoranj krasi centar Palića i njegov je zaštitni znak. Izgradjen je u stilu secesije prema projektu poznatih budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba. Sačinjen je od dve arhitektonske celine – tornja i kružnog paviljona, čija je izvorna namena bila tramvajska čekaonica.

Ovaj objekat, zajedno sa Letnjom pozornicom i Velikom terasom, koji su takođe izgrađeni početkom 20. veka, predstavlja značajan segment kulturne baštine Palića i njegovom obnovom biće znatno unapredjena turistička ponuda Palića.

Vodotoranj se nalazi u sklopu zaštićenog jezgra Palića, proglašen je za kulturno dobro 1983. godine.

Pastor je govorio i o rekonstrukciji pešačke staze na Paliću, koji je započet u julu, a kako je najavio, biće završeni do kraja avgusta.

"Do sada je postavljeno 770 metara nove opeke i preostalo je još oko 250 metara, a istovremeno se sa ovim radovima postavlja i mobilijar u istom stilu u kom je i u Velikom parku, ukupno 13 klupa i 16 kanti za otpatke, što će doprineti ukupnom vizuelnom doživljaju Palića", poručio je Pastor.

(Beta, 08.09.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »