Pripadnik OVK: Ljimaj zapovedao u Lapušniku gde je OVK pritvorila i ubila nelojalne Albance

Beta 14.08.2023

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, bivši pripadnik OVK posvedočio je da su Fatmir Ljimaj (Limaj) i Isak Musliju (Musliu) zapovedali tom albanskom paravojskom u selu Lapušnik, poprištu zločina iz optužnice.

U Lapušniku, opštini Glogovac, je po optužnici bio jedan od više od 40 pritvoreničkih centara u kojima je OVK nezakonito držala, zlostavljala i ubijala Albance koje je smatrala nelojalnim, Srbe i Rome.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Veći deo današnjeg iskaza zaštićenog svedoka optužbe, čiji je identitet zaštićen šifrom 3879, odvijao se iza zatvorenih vrata.

Dok ga je ispitivao tužilac Metju Holing (Mathew Halling), svedok je, u kratkom javnom delu zasedanja, potvrdio da su Ljimaj i Musliju komandovali OVK u okolini Lapušnika, a da je značajnu ulogu igrao i starešina OVK Šukri Buja (Shukri).

Po optužnici, Ljimaj, Baljaj i Buja učestvovali su, u proleće i leto 1998, u ispitivanju pritvorenika u Lapušniku. Pritvorene su vojnici OVK svakodnevno prebijali i mučili.

U optužnici piše i da su pripadnici OVK u junu 1998, u prisustvu Ljimaja, ubili Ajeta Gašija (Gashi), koga su prethodno prebijali i zlostavljali pod optužbom da je saradjivao sa srpskim vlastima.

Krajem jula 1998, vojnici OVK izveli su, pred srpskom ofanzivom, iz Lapušnika grupu albanskih pritvorenika, a zatim su devetoricu streljali na planini Beriša, piše u optužnici.

Za zločine u Lapušniku, Haški tribunal je sudio Ljimaju i Muslijuu, ali su oni 2005. bili oslobodjeni krivice.

Za okrutan tretman pritvorenika u Lapušniku i ubistvo na planini Beriša, Haški tribunal je tada osudio Haradina Baljaja (Bala) na 13 godina zatvora.

(Beta, 08.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »