Ambasada Ukrajine osudila pretnje upućene Sofiji Todorović

Beta 16.08.2023

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da je šokirana pretnjama koje su upućene Sofiji Todorović, programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava i pozvala nadležne organe Srbije da odmah reaguju.

U saopštenju se navodi da ambasada izražava podršku aktivistkinji "koja je više puta dokazala svoju posvećenost cilju zaštite ljudskih prava" i da je neprihvatljivo napadati i zastraživati predstavnike civilnog društva.

"Prisustvo simbola Putinove agresije, kukasti krst našeg vremena, Z, na grafitu koji predstavlja pretnju aktivistkinji pokazuje da snage koje podržavaju ubistvo hiljada civila, među kojima je već više od 500 dece, od strane neljudi iz Kremlja u nezavisnoj i suverenoj državi Ukrajini po svaku cenu nastoje da prošire talas nasilja u Srbiji", navodi se.

Ambasada je pozvala nadležne državne i lokalne organe vlasti Srbije da "na odgovarajući način reaguju i zaštite bezbednost i dostojanstvo, uključujući i hitno uklanjanje grafita koji predstavlja pretnju Sofiji Todorović dodajući da je "zaštita ljudskih prava ono što spaja dve države na putu evropskih integracija".

(Beta, 08.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »