Dveri zahtevaju od Vlade Srbije uredbu da se migranti ne kreću van prihvatnih centara

Beta 17.08.2023

Srpski pokret Dveri predao je danas u zgradi Vlade zahtev da se hitno donese uredba o strogoj zabrani kretanja migranata van prihvatnih centara da bi se osigurala bezbednost građana koja je godinama ugrožena, posebno na severu Srbije.

"Nadležni državni organi moraju da što pre migrante vrate u prihvatne centre, umesto da šetaju Srbijom kako im je volja, kao i da one bez potrebnih dokumenata proteraju", rekao je potpredsednik Dveri Ivan Kostić novinarima ispred zgrade Vlade.

Dveri traže i da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gaših odmah proveri tvrdnje meštana da pojedici iz vrha policije učestvuju u prebacivanju migranata u Makovu šumu, gde nema prihvatnog centra, rekao je on.

Kostić je rekao da "nije nikakva tajna da su migranti u Somboru nekoliko puta napali naše devojke", navodeći da je i on koji živi na severu, imao neprijatno iskustvo kada su mu se "dva mlada migranta unela u lice, u prodavnici", mada je u srednjim godina, visok i krupan, kao i da su migranti nedavno bacili bombu pred kuću stanovnika koji je najglasnije ukazivao na problem.

"Lično sam se uverio pre mesec i po dana, kada smo bili u Makovoj šumi, na području Subotice.... Videli smo migrante kako tu leže, mladi momci dvadesetak godina apsolutno spremni na sve. A u tom naselju - Hajdukovo bio je samo jedan auto sa policajcima. Ne dao Bog da su se tog dana, noć ranije je bila pucnjava, migranti opet samoorganizovali, ta dva policajca ne bi mogli ništa da urade", procenio je Kostić.

Po njegovim rečima, u ugroženim područima žandarmerija mora da bude prisutna non-stop kao i jače policijske snage nego što su sada.

On je istakao, govoreći o uredbi koju Dveri traže od Vlade, da se u Srbiju mogu pustiti samo oni koji poseduju lična dokumenta i urednu dozvolu za boravak, "ali to sada nije preksa već su većina migranata mladi, vojno sposobni momci koji su ušli bez ličnih dokumenata".

"To je još jedna od odgovornosti ove vlasti koja se pokazala potpuno neorganizovana da reši probleme sa migrantima", ocenio je Kostić, pozivajući vlast da pruži svu pomoć migrantima da što pre odu iz Srbije koja im i nije željeno krajne odredište već su to zemlje Evropske unije.

On je istakao da "nažalost, veliki deo Srbije nije upoznat kakav je problem sa migrantima na severu, to znaju ljudi koji žive u Somboru, Šidu, Subotici, gde oni svaki dan i noć šetaju po tim gradovima".

(Beta, 08.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »