KRIK osuđen po tužbi Koluvije, sud tvrdi da je u tekstovima prekršana pretpostavka nevinosti

Beta 17.08.2023

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštio je danas da je sudija Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić prvostepeno osudila KRIK zbog vesti "Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2" o suđenju Predragu Koluviji, tvrdeći da je u njoj prekršena pretpostavka nevinosti.KRIK se na presudu žalio i očekuje da apelacija ukine ili preinači ovu odluku sudije Čogurić.

"Sud je stao na stanovište da je tužilac označen 'narko-bosom’' dakle krivim, pre okončanja krivičnog postupka koji se prema njemu jednako može završiti kako osuđujućom, tako i oslobađajućom presudom", piše Čogurić, u presudi koju je donela početkom meseca.

Čogurić je redakciju i urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića obavezala da Koluviji plate 89.800 dinara zbog izazvanih duševnih bolova i kompenzacije troškova advokata.

Ovo je prvostepena presuda i KRIK se na nju žalio. U nastavku će Apelacioni sud u Beogradu odučivati o njoj.

Suđenje po drugoj Koluvijinoj tužbi je u toku i u njemu još nije doneta presuda.

KRIK je podsetio da "Koluvija, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela preko tonu i po marihuane, pretprošle godine podneo dve tužbe protiv njih, u kojima je tvrdio da su mu vesti sa suđenja izazvale duševne bolove i povredile ugled".

Dojčinović je na suđenju objasnio da novinari u tekstovima "ne mogu da koriste dugačke, nerazumljive i rogobatne pravne formulacije, već koriste kolokvijalne izraze kojima čitaocima jasno objašnjavaju njihovo značenje".

"U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", objasnio je Dojčinović.

Urednik KRIK-a je istakao da smatra da je primeren način na koji je Koluvija nazvan u tekstovima i da je to urađeno po ugledu na praksu poznatih svetskih medija.

Dojčinović je ukazao i na to da je teško zamislivo da su Koluviju povredili baš KRIK-ovi tekstovi jer su drugi mediji, ali i predstavnici države, na mnogo gori način pisali o njemu. Njih, međutim, Koluvija nije ni tužio.

Novinarska udruženja ranije su istakla da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti i ukazala na to da su Koluvijine tužbe pritisak na novinare da prestanu da pišu o slučaju "Jovanjica", jednom od najvećih i najvažnijih slučajeva u državi, naveo je KRIK.

(Beta, 08.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »